AKINCI – Nova turska bespilotna letjelica, opremljena vještačkom inteligencijom

AKINCI bespilotna letjelica HALE klase

Akinci pripada novoj klasi turskih bespilotnih letjelica u pogledu mogućnosti, nosivosti tereta, dometa i inovacija. Ulaskom ove bespilotne letjelice u inventar turske vojske značajno će biti pojačane dosadašnje mogućnosti u realnom sukobu.

Bespilotna letjelica Akinci svrstava Tursku među države sa najnaprednijim i najefektivnijim bespilotnim letjelicama u svijetu.

Razvoj turskih bespilotnih letjelica – Kako je Turska dostigla današnji nivo tehnologije?

Turska je država koja propustila brojne prilike u pogledu domaće proizvodnje naprednog tehnološkog naoružanja, ali bespilotne letjelice su izuzetak.

Turska je svoje prve radove na bespilotnim letjelicama započela još devedesetih godina. Nakon 2000. godine tehnološki kapaciteti turskih kompanija dosegli su ozbiljan nivo napredne tehnologije. Još tada su otpočeli radovi na razvoju naprednih bespilotnih letjelica koje su dostizale daleko veći domet i visinu leta.

Prvi rezultat ovih radova i istraživanja bila je turska ANKA, koja je izdigla tursku vojnu industriju na nivo tehnologije kakvu danas posjeduje Izrael i SAD. Turska se nije zaustavila na Anka letjelici, nastavila je sa daljim razvojem i istraživanjima na razvoju još naprednijih bespilotnih letjelica. Rezultat toga danas je bespilotna letjelica AKINCI.

AKINCI – Bespilotna letjelica visoke izdržljivosti na velikim visinama, HALE klase, opremljena vještačkom inteligencijom

AKINCI predstavlja napredniji nivo tehnologije u odnosu na ANKA letjelicu. Dok ANKA spada u MALE klasu, tj. bespilotna letjelica visoke vremenske izdržljivosti na srednjim visinama leta, Akinci se ubraja u HALE klasu ili visoke izdržljivosti na velikim visinama.

Trenutno u današnjem svijetu ne postoji puno operativnih bespilotnih letjelica HALE klase, najpoznatija među njima trenutno je američki Global Hawk model.

Kada su tehničke karakteristike u pitanju, prema zvaničnim informacijama maksimalna visina leta ove bespilotne letjelice je 40.000 ft ili nešto više od 12 hiljada metara.

AKINCI neprekidno u vazduhu može da boravi 24 sata, dok je maksimalna poletna masa 5,5 tona, prema posljednjim zvanično objavljenim informacijama kompanije Baykar.

Korisni teret koji bespilotna letjelica može da ponese je ukupno 1350 kg, vanjski 900 kg i unutar spremnika 450 kg.

Naravno korisni teret se ne odnosi samo na naoružanje, jer Akinci će gotovo sigurno biti opremljen opremom za izviđanje poput sintetičkog SAR radara, elektronsko ometanje i drugim sistemima.

Ovdje ulazi i SATCOM tj. sistem satelitskog upravljanja i veze, ELINT i COMINT oprema za prisluškivanje i praćenje komunikacije i radarskih signala neprijateljskih radara.

Prvi prototipi bespilotne letjelice koriste ukrajinske motore  AI-450T, ali trenutno se razvija i domaći motor za različite varijante AKINCI bespilotne letjelice.

Kada je u pitanju naoružanje, AKINCI može koristiti gotovo sve vrste zrak-zemlja oružja, uključujući i krstareće rakete SOM.

Krstareća raketa SOM, koju proizvodi turski ROKETSAN

Korištenje krstarećih raketa SOM nosi veliku prednost turskoj vojsci, jer bez korištenja borbenih aviona, rizikovanja života pilota, bez da ulazi u neprijateljski zračni prostor može gađati mete sa udaljenosti preko 250 kilometara.

Druga važna osobina bespilotne letjelice, prema tvrdnjama Baykar kompanije, je opremljenost vještačkom inteligencijom. Šta ovo u praksi znači?

AKINCI letjelica će samostalno sa piste moći poletjeti/sletjeti, moći će samostalno odrediti putanju leta, samostalno će moći detektovati potencijalne mete i odlučiti da li će dejstvovati protiv njih.

Ukoliko AKINCI bude meta elektronskog napada tj. u slučaju da izgubi vezu sa komandnim centrom, samostalno će moći da nastavi zadatak ili ukoliko to nije moguće, samostalno će se vratiti u zračnu bazu.

Prema tvrdnjama Baykar kompanije, AKINCI će moći samostalno da uči i nadograđuje se, što je stvarni smisao vještačke inteligencije. AKINCI će na osnovu stečenog iskustva samostalno razvijati strategiju, birati mete i način na koji će djelovati protiv njih.

Klasične bespilotne letjelice oslanjaju se na operatora u komandnom centru, koji na osnovu dostupnih informacija na letjelici traži mete i odlučuje o koracima koje će poduzeti. Naravno, ovaj način nosi velike propuste i nedostatke, jer sam ljudski operator uslijed nepažnje može propustiti metu ili prijetnju po bespilotnu letjelicu.

Vještačka inteligencija kojom je opremljen AKINCI eliminiše ovaj nedostatak, jer upravo sama letjelica će primijetiti i otkriti ono što ljudski faktor izostavi.

Ali ovdje ne završava priča o AKINCI letjelici. AKINCI će biti opremljen AESA radarom koji je ujedno razvijen za turske F-16 borbene avione. U praksi to donosi mogućnosti da AKINCI istovremeno prati mete u zraku, na moru i kopnu, i potrebi bude angažovan u njihovom onesposobljavanju i uništavanju.

Danas Turska ulazi u novu fazu sa novom klasom bespilotnih letjelica HALE klase

Ako su ANKA-S i Bayraktar Tb2 bile u mogućnosti neutralisati desetine naprednih sistema protuzračne odbrane, stotine oklopnih vozila i tenkova u Libiji i Siriji, možemo samo zamisliti šta će se dogoditi jednom kada AKINCI uđe na bojno polje drugih država.

AKINCI sa naprednim sistemima za elektrosnku borbu i vještačkom inteligencijom, opremljen zrak-zrak i zrak-zemlja raketama, donosi apsolutno novi način ratovanja u svijetu, na čijem čelu stoji Turska.

Uz napredni AESA radar i nove domaće rakete zrak-zrak dugog ili srednjeg dometa, AKINCI će biti u stanju uništavati neprijateljske borbene avione sa velikih udaljenosti. Istovremeno AKINCI opremljen krstarećim raketama SOM biće u mogućnosti gađati napredne sisteme zračne odbrane, bez da ulazi u njihov domet.

Domet bespilotne letjelice AKINCI je gotovo neograničen jer je letjelica opremljena sa SATCOM sistemom satelitske veze.

Sve ovo dovoljno govori o kako moćnom i strateškom naoružanju se radi. Što je najvažnije, Turska se je pred cijelim svijetom dokazala, kako je sposobna proizvesti i u praksi pokazati djelovanje svojih bespilotnih letjelica.

Autor: F.T

Podijelite: