Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zvaničnici Pentagona kažu da je prisustvo Rusije u Libiji opasnije od ISIL-a

Ministar odbrane SAD-a, Mark Esper

Zvaničnici ministarstva odbrane i zapovjedništva američke vojske u Africi (AFRICOM) rekli su za američki list Washington Examiner da je Rusija ubacila paravojnu grupu u Libiju kako bi podržala Halifu Haftara i pozicionirala se na južnom boku NATO-a, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja veću opasnost od terorista ISIL-a

List je u utorak rekao da Rusi djeluju naspram američkih strateških interesa u sjevernoj Africi, ali u isto vrijeme to rade uz minimalni rizik k0risteći plaćenike, jer Kremlj tako ima opciju da sve negira.

Američki zvaničnik rekao je za Washington Examiner da se radi o ruskoj infiltraciji u Libiju i o pristupu pomorskim lukama, nafti, kao i o poziciji u istočnom Mediteranu.

“Kada govorimo o Rusiji, moramo biti konkretni i reći da su to zaista vojni plaćenici iz Rusije, Wagner grupa je u Libiji, i ne radi se o ruskoj vladi niti o ruskoj vojsci,”, objasnio je zvaničnik.

Dodao je da ukoliko bi na Rusiju izvršili pritisak Ujedinjeni narodi zbog njihovog utjecaja u Libiji, rusi bi brzo mogli reći da tamo stvarno nisu prisutni.

Od napuštanja SAD-a iz Libije, nakon napada Haftara na Tripoli u aprilu 2019., Rusija jača svoje vojno prisustvo u Libiji, rekla je Kimberly Marten, predsjedavajuća na odsjeku za politologiju na Barnard koledžu, govoreći u utorak na forumu Centra za strateške i međunarodne studije .

“Bilo je izveštaja da su to ljudi koji su dobro obučeni strijelci “, izjavila je o elitnim Wagnerovim plaćenicima koji djeluju uz Haftara u Libiji, dodajući da su oni zaista bili šiljati kraj štapa, stvarajući veliku razliku u onome šta je Haftar u mogućnosti da uradi.

Drugi zvaničnik ministarstva odbrane rekao je za američki list da je ruska privatna vojna grupa, misleći pritome na Wagner grupu, od početka 2018. godine u Libiji ali i u drugim dijelovima afričkog kontinenta.

Glasnogovornica AFRICOM-a Christina Gibson izjavila je za Washington Examiner da američka komanda zapaža da Rusija sve više koristi privatne vojne grupe za vojnu obuku i sigurnosnu pomoć, što Moskvi nudi veću fleksibilnost u postizanju svojih geopolitičkih i ekonomskih ciljeva.

“Iz vojne perspektive, povratak u Libiju omogućio bi nam da budemo uključeni u obuku, kao i za neki američki utjecaj na aktivnosti unutar libijske vlade, uz mogućnosti da pratimo ISIL unutar Libije i druge grupe. ” Dodao je jedan visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane.

“Vjerujemo da će u budućnosti postojati potreba, prilika da se ponovo vratimo u Libiju, ali malo je teško odgovoriti na to, s obzirom na trenutnu krizu koja traje tamo i neizvjesnosti koje vidimo u Libiji.” poručio je američki zvaničnik.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021