Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zelenski traži direktan odgovor od Bidena: Primate li Ukrajinu u NATO ili ne?

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski (Foto: Twitter/Vladimir Zelenski)

Prethodno su ukrajinski zvaničnici najavljivali da ukoliko NATO ne primi Ukrajinu, nastojat će se naoružati nuklearnim oružjem


Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je od američkog predsjednika Bidena jasan odgovor “da” ili “ne” za davanje Ukrajini plana za pridruživanje NATO savezu, tokom intervjua za štampu sa medijskim agencijama u ponedjeljak.

U zajedničkom intervjuu za Reuters, Associated Press (AP) i Agence France-Press (AFP), Zelenski je rekao da je dobio uvjerenje da Biden neće koristiti Ukrajinu kao sredstvo pregovaranja na svom sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ove sedmice.

Pozvao je Sjedinjene Države da pruže ekonomsku podršku Ukrajini i pozvao i Bidena i Međunarodni monetarni fond (MMF) da razumiju ukrajinske probleme prije nego što pred svoje predsjedništvo postave “nepravedne” reformske zahtjeve.

“Ako govorimo o NATO-u i MAP-u, stvarno bih želio dobiti (od Bajdena) detalje – da ili ne”, rekao je Zelenski, misleći na akcijski plan za članstvo koji se daje zemljama kandidatima, a koje Ukrajina već dugo traži. “Moramo dobiti jasne datume i vjerovatnoću oko toga za Ukrajinu.”

Zelenski je dao izjave istog dana kada su se članice NATO-a sastale na jednodnevnom samitu u Briselu. Ukrajina je izrazila razočaranje što nije pozvana na sastanak. Zelenski je pozvao članice NATO-a da ubrzaju ulazak Ukrajine u alijansu nakon sukoba s Rusijom ove godine, kada je Rusija masovno razmjestila dodatne trupe i vojnu opremu u blizini ukrajinskih granica.

Rekao je da se većina ruskih trupa još nije povukla i da Rusija bez jasnog razloga izbjegava da omogući sastanak s Putinom. Biden i Zelenski razgovarali su telefonom prošle sedmice uoči planiranog Bidenovog samita s Putinom u srijedu u Ženevi.

“On (Biden) je rekao ‘Nikada neću trgovati … interesima Ukrajine'”, rekao je Zelenski.

Ukrajina će razmotriti naoružavanje nuklearnim oružjem ukoliko ne postane članica NATO saveza

“Ili smo dio saveza poput NATO-a i na ovaj način doprinosimo jačanju Evrope … ili nam preostaje druga opcija, a to je naoružavanje”, izjavio je prethodno ukrajinski ambasador Andriy Melnyk za njemačke medije.

Kijev bi tada “možda također razmotrio svoj nuklearni status”, izjavio je ukrajinski ambasador, postavljajući pitanje: “kako drugačije možemo garantirati našu odbranu?”

1994. godine Kijev se odrekao posjedovanja trećeg po veličini najvećeg nuklearnog arsenala u svijetu iz preostalog iz sovjetskog perioda, koji je bio uskladišten na ukrajinskoj teritoriji. Sve nuklearne bojeve glave prebačene su u Rusiju. Zauzvrat, Sjedinjene Države, Britanija i Rusija obavezale su se da će poštivati ​​ukrajinske granice.

Ukrajina godinama traži prijem i članstvo u zapadnom vojnom savezu, ali to se u bliskoj budućnosti smatra malo vjerovatnim. Tenzije između Ukrajine i Rusije su visoke od aneksije poluostrva Krim 2014. godine.

Područje sukoba na istoku Ukrajine, gdje Moskva podržava proruske separatiste, i raspoređivanje trupa na ruskom i ukrajinskom teritoriju izazvali su međunarodnu zabrinutost posljednjih mjeseci.

Melnyk je također govorio o “stvarnim ratnim pripremama za novi vojni napad na Ukrajinu, koji također treba ozbiljno shvatiti u Berlinu”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021