Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Završena modernizacija glavnog turskog borbenog tenka na standard M60TM

Nadograđena verzija turskog M60 na standard M60TM

Prema informacijama koje je dao Ismail Demir, šef odbrambene industrije, Turska je završila modernizaciju svojih glavnih borbenih tenkova M60T na standard M60TM, koji je sada raspoređen u Siriji spreman da izvodi borbene operacije

Modernizaciju M60M obavila je turska kompanija Aselsan, uključujući nove nadogradnje aktivne zaštite tenka, koja pruža dodatne mogućnosti u odnosu na prethodne varijante.

Turska vojska je koristila četiri verzije američkih osnovnih borbenih tenkova M60, uključujući 100 M60A1, 650 M60A3, 166 M60T.

Prva nadogradnja turskog M60 izvršena je u Izraelu, kako bi se tenk pretvorio u standard Sabra Mk II. Prva Sabra Mk II isporučena je turskoj vojsci 2005. godine na ispitivanja, a kvalifikacije je prošao u maju 2006. godine. Ukupno 170 tenkova je nadograđeno između 2007. i aprila 2009. godine.

M60T zadržava dizajn originalnog tenka M60, ali opremljen je novim oklopom i ugrađenim MG253 120 milimetarskim topom.

Modernizaciju tenkova M60T izvršio je turski ASELSAN u okviru projekta FIRAT, koji je pokrenut radi poboljšanja nivoa zaštite glavnih borbenih tenkova koji su sudjelovali u operaciji “Štit Eufrata”, protiv protutenkovskih prijetnji i terorističkih elemenata u Siriji.

Ugovor o projektu modernizacije M60T potpisao je podsekretarijat za odbrambenu industriju kako bi postojeći sistemi dobili dodatne mogućnosti, i efikasniju zaštitu glavnih borbenih tenkova. Isporuke su u toku u okviru ugovora, koji uključuje sisteme za nadzor okruženja 360° (YAMGÖZ), sistem za izviđanje (DVS), sistem za registrovanje laserskog ozračenja TLUS i ATS-70 elektro-optički senzorski sistem opreme.

M60TM uključuje brojne nove sisteme i nadogradnje, uključujući daljinsko upravljanje oružjem, postavljeno na krovu kupole. Ugrađena je kamera za dnevno, noćno i termalno izviđanje DAS 360°, uz pomoć koje se može nadgledati teren svih 360° stepeni, bilo u statičnom položaju ili u pokretu, što posadi daje apsolutnu situacijsku svijest i uvid u stanje na bojištu u cilju pravovremenog reagovanja, pogotovo u slučaju urbanog ratovanja.

M60TM je takođe opremljen PULAT aktivnim sistemom zaštite koji je razvila i dizajnirala turska kompanija Aselsan u saradnji sa ukrajinskom Mikrotek. PULAT je razvijen u vrlo kratkom roku uz velike napore i pokazao se uspješnim u fazi testiranja protiv stotina RPG-ova i ATGM-ova.

PULAT, sa punom sposobnošću autonomnog funkcioniranja, omogućuje operaterima tenkova da zanemare bilo kakve prijetnje i usredotoče se na glavnu misiju. PULAT otkriva sve dolazeće prijetnje i neutralizira ih prije nego što stignu do cilja.

PULAT otkriva protutenkovske rakete koje se približavaju tenku sa svojim radarima visoke tehnologije, a zatim ih onesposobljava u optimalnom dometu od platforme koristeći Hard-Kill metodu.

PULAT pruža potpunu zaštitu od 360° stepeni, protiv protutenkovskih vođenih raketa (ATGM) i drugih raketa. PULAT je učinkovit i u asimetričnom ratovanju ali i u operativnom okruženju glavnih borbenih tenkova.

PULAT također može učinkovito zaustaviti više prijetnji istovremeno, kao rezultat svoje distribuirane arhitekture na M60TM tenku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021