Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zatvaranja u domove nisu dovoljna za poraz koronavirusa: Kaže Ryan iz WHO

Dr. Mike Ryan također je rekao da bi Evropa trebala preuzeti model kao što je u zemljama poput Singapura i Južne Koreje

Države ne mogu jednostavno zatvoriti svoje društvo da bi porazile koronavirusa, rekao je u nedjelju najviši stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve, dodajući da moraju postojati javne zdravstvene mjere kako bi se kasnije izbjeglo ponovno oživljavanje virusa.

“Ono na što se stvarno moramo usredotočiti je pronalaženje bolesnih, onih koji su zaraženi virusom, te ih izolovati, pronaći osobe sa kojima su bili u kontaktu i izolirati ih”, rekao je Mike Ryan u intervjuu za BBC-jevu emisiju Andrew Marr Show.

Veliki dio Evrope i Sjedinjenih Država slijedili su Kinu i druge azijske zemlje i uveli drastična ograničenja u borbi protiv novog koronavirusa, a većina radnika kazala je da rade od kuće, dok su škole, kafići, barovi i restorani zatvoreni.

Ryan je rekao da su primjeri Kine, Singapura i Južne Koreje, koji su spojili ograničenja s rigoroznim mjerama za testiranje svakog potencijalno zaraženog, pokazali kao model za Evropu, za koju je WHO rekla da je zamijenila Aziju kao epicentar pandemije.

“Kada se ukinu ograničenja kretanja i izolacije, postoji realna opasnost da do bolesti ponovo dođe”, dodao je Ryan.

“Sadašnja opasnost sa zatvaranjima…. Ako sada ne uvedemo jake mjere javnog zdravstva, kada se ukinu ta ograničenja kretanja, opasnost je da će bolest se ponovo vratiti.”

Mike Ryan je također rekao da je u razvoju nekoliko vakcina, ali da se samo jedno cjepivo trenutno probno testira u Sjedinjenim Državama.

Upitan koliko će vremenski proći prije nego što u Veliku Britaniju stignu na raspolaganje cjepiva, odgovorio je da ljudi trebaju biti realni.

“Moramo se pobrinuti da ta cjepiva budu apsolutno sigurna, govorimo o najmanje godinu dana”, rekao je.

“Cjepiva će doći, ali trebamo izaći i učiniti ono što trebamo činiti sada.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021