Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zašto su Rafali koje je kupila Indija duplo skuplji od onih koje je kupio Egipat?

Dassault Rafale (Fotografija: Twitter/Dassault Aviation)

Prodaja 30 borbenih aviona Rafale Egiptu od strane Francuske, u ugovoru vrijednom 3,9 milijardi eura privukla je pažnju u Indiji. Ranije su Francuska i Indija potpisale sporazum za 36 aviona Rafale 2016. godine, čija je cijena bila 7,8 milijardi eura


Navodi se da je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sissi ugovor potpisao 26. aprila kao dio odbrambenog sporazuma vrijednog gotovo četiri milijarde eura, navodi se u medijskim izvještima.

Iako je oko 3,75 milijardi eura bilo za kupovinu 30 aviona Rafale od Dassaulta, ostatak je iskorišten za potpisivanje ugovora sa kompanijama MBDA i Safran Electronics and Defense za prodaju raketne opreme.

Indija je 2016. godine, želeći modernizirati svoju flotu iz sovjetskog doba, potpisala sporazum sa Francuskom o kupovini 36 dvomotornih borbenih aviona Rafale za 7,8 milijardi eura.

Na društvenim mrežama bilo je nemilosrdnih kritika na račun Indije koja nabavlja zrakoplov po vrlo visokim cijenama od 216 miliona eura po zrakoplovu, dok ga je prema posljednjem sporazumu Egipat dobio samo za 125 miliona eura po zrakoplovu (3,75 eura za 30 aviona).

Borbene avione Rafale 4,5 generacije koriste zračne snage Egipta, Katara, Francuske i sada Grčke, i daju im značajnu zračnu superiornost nad njihovim protivnicima.

Međutim, oni koji se izvoze u Indiju smatraju se naprednijim od ostalih. Francuska je uvela posebne dodatke u standardni Rafale, u skladu sa zahtjevima utvrđenim od strane IAF-a (indijskog ratnog zrakoplovstva), što je pomoglo da Dassault Aviation potpiše sporazum o prodaji.

Indijski Rafali posjeduju određene kritične sposobnosti koje se ne nude drugim zemljama, poput precizno vođene municije ‘Hammer’, naprednih navigacionih sistema, nišana na kacigi, mogućnosti hladnog pokretanja motora za rad iz baza na visokim nadmorskim visinama, uključujući Leh , radarski prijemnici upozorenja, snimači podataka o letu sa skladištem podataka za 10 sati, infracrveni sistemi za pretraživanje i praćenje i mnoga slična poboljšanja.

„Ako pogledate prvi egipatski ugovor o Rafalima potpisan 2015. godine, vrijedan 5,2 milijarde eura, za 24 zrakoplova, cijena po avionu iznosi oko 216 miliona eura po jedinici. To je upravo cijena za koju je Indija dobila prvu tranšu od 36 Rafala “, izjavio je Abhijit Iyer-Mitra, stariji saradnik na Institutu za mir i studije sukoba za The EurAsian Times,

„Prva tranša je uvijek skuplja od druge, jer tokom prve tranše, između ostalog, kupujete obuku, održavanje, zemaljsku opremu potrebnu za podršku avionu. Indija je dobila istu cijenu kao i Egipat u prvoj tranši, iako joj je dodano najmanje pet modifikacija specifičnih za Indiju, plus puno duži petogodišnji paket servisiranja i održavanja za razliku od standardnih dva koja je Egipat dobio.”

“Drugi put su to jeftino dobili, jer ne moraju kupovati nikakve dodatne stvari – svu obuku i kopnenu opremu imaju kod kuće. Jednom kada postavite osnovnu infrastrukturu, lako je,” dodaje Abhijit Iyer-Mitra.

Iyer navodi primjer Katara čija prva serija F-15 košta puno više od druge serije F-15. Kaže da je to oduvijek bio standard svugdje.

Katar i Francuska potpisali su sporazum vrijedan nevjerovatnih 6,3 milijarde eura za prodaju 24 borbena aviona proizvedenih od strane Dassault Aviation-a 2015. godine. Međutim, ugovor je obuhvaćao i prodaju raketa i obuku 36 katarskih pilota i 100 tehničara od strane francuske vojske.

Pilot indijske vojske Vijainder K Thakur izjavio je za EurAsian Times da bi dodatni troškovi mogli biti i povezani sa softverom.

„U modernom borbenom avionu, troškovi softvera mogu iznositi čak 60% ukupnih troškova. Indijska vojska će imati pristup izvornom kodu koji će omogućiti prilagođavanje naoružanja, zaslona, ​​algoritama EW, procjene prijetnji itd. Malo je vjerojatno da će Egipat imati sličan pristup izvornom kodu po njihovoj nabavnoj cijeni. ”

Ove godine u januaru, Grčka je također potpisala ugovor vrijedan 2,5 milijarde eura s Dassaultom o kupovini 18 aviona Rafale, nakon što je državni parlament odobrio odluku. Međutim, 12 aviona koji su predmet sporazuma su polovni i isporučivat će se iz zaliha francuskog ratnog zrakoplovstva, dok će ostalih 6 biti isporučeno do jula 2021. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021