Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Zašto SAD i NATO šute o grčkom testiranju ruskog S-300?

Turska je prošle sedmice testirala svoj ruski raketni sistem S-400 zemlja-zrak u gradu Sinopu, što je bilo praćeno kritikama i prijetnjama njenih zapadnih saveznika. Kao odgovor Turskoj, Grčka se priprema izvesti testno lansiranje S-300 na otoku Kreti, po drugi put nakon raspoređivanja sistema prije 22 godine

Osim što su obustavili prodaju sistema Patriot i isporuku borbenih aviona F-35, SAD su također prijetili Turskoj nametanjem sankcija (CAATSA).

Turska vlada se protivi optužbama, tvrdeći da su ih SAD prisilile da kupe S-400, jer Turskoj nisu prodale oružje američke proizvodnje. Ankara također postavlja pitanje zašto saveznici SAD-a i NATO-a šute zbog nabave S-300 od strane Grčke. Turski dužnosnici podcrtavaju licemjerje u politici saveznika.

Iako Washington navodi zabrinutost zbog turskih sistema S-400, analitičari uočavaju činjenicu da su četiri zemlje članice NATO-a, počevši od Bugarske, Grčke, Slovačke i samih Sjedinjenih Država, kupile rakete S-300, koje su starija generacija. Sjedinjene Države kupile su sistem S-300 od istočnoevropske države, kako bi ga detaljno proučile i analizirale.

Kriza između Grčke i Turske oko otoka Kardak, u Egejskom moru, koja je eskalirala krajem 1995. godine i dostigla vrhunac u januaru 1996. godine, postala je prekretnica u grčkoj odbrambenoj strategiji.

Nakon što nije uspjela ispuniti svoje težnje naspram Turske, nezadovoljna balansom moći u regiji koju su uspostavile Sjedinjene Države, Grčka se okrenula nabavci oružja od Rusije.

Prvi korak koji je Atina poduzela u tom pogledu 1996. godine bio je potpisivanje sporazuma sa Rusijom o nabavci sistema S-300, s ciljem da ih rasporedi na Kipru

Međutim, kao rezultat turskog pritiska, Grčka se nije usudila na ovaj korak. Ali 1998. godine grčki S-300 je raspoređen na otoku Kreti, koji je od iznimne strateške važnosti unutar Mediterana.

Grčka je 1999 i 2004. godine potpisala nove sporazume s Rusijom o nabavci dodatnih sistema protuzračne odbrane, srednjeg i kratkog dometa TOR-M1 i OSA AKM (SA-8B).

U međuvremenu, turski dužnosnik izjavio je za Straturk da zapadne zemlje ne zabrinjava ni domet niti kvaliteta S-400, već njegov softver koji je u stanju prikupiti povjerljive informacije. Dodao je da Turska ne bi kupovala S-400 da su SAD dopustile prodaju Patriota. Uz to, odbrambeni analitičar Ali Jemenici tvrdi da će posjedovanje jednog od najnaprednijih ruskih oružja biti od koristi NATO-u, jer će im omogućiti uvid u rusku tehnologiju.

S druge strane, turske bespilotne letjelice snimile su lokaciju grčkog S-300 sistema, što je pokazalo da turska vojska nadgleda svaku potencijalnu mobilizaciju s grčke strane.

Izvor: Starturka

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021