Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zašto pakistansko/tursko oružje predstavlja ‘najveću opasnost’ za indijsku vojsku u slučaju rata oko Kašmira?

Indijska zastava


Svijet je sa strahopoštovanjem posmatrao kako su naoružane bespilotne letjelice iz Azerbajdžana nemilosrdno uništavale armenske protuzračne odbrambene sisteme, artiljeriju i tenkove i donijeli im odlučujuću pobjedu nad regionalnim neprijateljem Armenijom

Ono što je Azerbejdžanu donijelo prevagu na terenu, prema mišljenju različitih stručnjaka, bile su turske bespilotne letjelice, koje su Azerbejdžanu pružile ključnu prednost u odnosu na protivnika u šestodemičnom ratu nad Nagorno-Karabahom.

Indija strahuje da bi Turska, pa čak i Kina, mogle ponuditi istu prednost Pakistanu, ukoliko bi došlo do eskalacije zbog spora oko Kašmira.

Dramatični video snimci sukoba koje je azerbejdžanska vojska objavila, prikazivali su kako bespilotne letjelice, Bayraktar Tb2, izvode napade nad armenskim metama na zemlji i u rovovima, koje armenska vojska i pored naprednih sistema protuzračne odbrane nije mogla zaustaviti.

Navodno je Armenija izgubila oko 185 tenkova T-72, 90 oklopnih borbenih vozila, 182 komada artiljerije, 73 višecjevna raketna bacača, 26 protuzračnih sistema zemlja-zrak, koji uključuju sisteme Tor i pet sistema S-300, 14 radara, 451 vojno vozilo, kako je dokumentirao analitičar Stijn Mitzer.

Nekoliko hiljada armenskih vojnika stradalo je u sukobima. S druge strane, gubici Azerbejdžana bili su višestruko manji.

Implikacije za Indiju

Bliski odnosi Turske s Pakistanom izazivaju zabrinutost u Indiji zbog moguće pakistanske nabavke naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB-2. Pakistan i Turska ubrzano razvijaju svoje vojne odnose u posljednjih nekoliko godina.

Kao što je dokazano i poznato, Bayraktar TB-2 je do danas uspio uništiti brojne napredne protuzračne sisteme uključujući Pantsir S1, S-300, Tor i druge.

Stoga je TB-2 nezamjenjiv i sposoban iznenaditi čak i vojno superiorne zemlje. Pakistan bi mogao koristiti takve sisteme za nanošenje značajne štete protiv indijske artiljerije, raspoređene duže granice sa Pakistanom, čak i tenkova, kao i sistema PZO i drugih jedinica.

Sa oba susjeda, Kinom i Pakistanom, sposobnim da u bitkama razvijaju i raspoređuju smrtonosne dronove, Indija se bori da svoje sposobnosti uskladi sa njihovim mogućnostima. Do sada je Indija koristila svoje bespilotne letjelice Searcher i Harop, koje su nabavili od Izraela samo u svrhu nadzora i izviđanja.

Pakistan je u pregovorima sa Turskom oko nabavke bespilotnih letjelica

Prema izvještajima iz medija, Pakistan pregovara o nabavci malih bespilotnih letjelica sa turskim kompanijama, kako bi ojačao svoju flotu i rasporedio je blizu granice s Indijom.

Relativno mala veličina i brzina letjelica, kao što su Bayraktar ili mali kamikaza dronovi, koje proizvde turske kompanije, otežava modernim sistemima protuzračne odbrane da otkriju i unište ove bespilotne letjelice.

Zbog toga će nabavka ovih letjelica iz Turske donijeti Pakistanu veliku prednost u svakom budućem sukobu protiv Indije. Indija koliko god da investirala u svoju protuzračnu odbranu, neće moći zaustaviti sofisticirane napade rojeva bespilotnih letjelica na svoje trupe, blizu granice sa Pakistanom.

Turska je u međuvremenu postala drugi najveći pakistanski dobavljač oružja, nakon Kine. Predsjednik Turske posebno je naglasio kako podržava Pakistan u nastojanjima da riješi problem oko Kašmira.

Nakon oštrih Erdoganovih kritika nad Indijom i Izraelom zbog Kašmira i Palestine, New Delhi je kritizirao turskog predsjednika zbog izjava oko Džamu i Kašmira, tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, rekavši da Erdoganov govor predstavlja “grubo miješanje” u indijska unutrašnja pitanja i da je “potpuno neprihvatljiv. ”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021