Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Zašto Pakistan nabavlja napredne turske ratne brodove?

TCG Heybeliada F-511

05. Jula 2018., pakistansko ministarstvo vojne proizvodnje (MoDP) potpisalo je sporazum s turskom odbrambenom kompanijom i korporacijom brodogradilišta ASFAT A.Ş za nabavku četiri ratna broda klase MILGEM za pakistansku mornaricu. Predviđeni rok isporuke ratnih brodova je 2024. godina, a isporuka prvog broda je planirana za 2023. godinu. Dva broda bit će izgrađena u Turskoj, a druga dva u Pakistanu prema sporazumu o transferu tehnologije.

Vrijednost ugovora iznosi između 1 milijarde do 1,5 milijardi dolara. Iako su troškovi visoki u odnosu na ostale programe Pakistanske mornarice, program MILGEM uključuje nabavku naprednih ratnih brodova i sticanje intelektualnog vlasništva nad dizajnom.

U tom pogledu, ASFAT A.Ş. će pomoći svojim pakistanskim kolegama – tj. kompleksu pomorskih tehnologija (MTC), brodogradilištima u Karačiju (KSEW) i mornaričkom institutu za istraživanje i razvoj (NRDI) – u dizajniranju fregate za Pakistansku mornaricu.

Četvrti MILGEM brod biće osnova za dizajn zajedničke fregate. S obzirom da Pakistan kupuje i intelektualna prava nad dizajnom ratnog broda, vjerovatno je da će četvrti brod činiti osnovu pakistanskih fregata nove generacije. Za Pakistan, vlasništvo nad dizajnom fregata omogućilo bi konstrukciju dodatnih brodova u budućnosti. Stoga bi fregata koju dizajnira zajedno s turskim ASFAT A.Ş. mogla ubuduće postati glavna udarna snaga pakistanske mornarice.

Na osnovu dostupnih informacija, čini se da se Pakistan opredijelio za konfiguraciju svojih MILGEM brodova kao visokotehnološki i integrisanih sistema situacijske svijesti do elektronskog ratovanja.

Razlog odabira turskih ratnih brodova vjerovatno je kombinacija niza faktora, od kojih je najvažnija spremnost Turske da odobri povoljno kreditiranje za program. Taj zajam vjerojatno pokriva proizvode i usluge turskog porijekla, tim je finansiranje za Pakistan lakše. Turska je već integrisala ove sisteme na ratne brodove turske mornarice, pa su i troškovi integracije niži.

Međutim, ovi sistemi su dizajnirani i za krajnjeg NATO korisnika (Tursku), pa su uključene i mjere kvalitete i performansi. Na neki način, Turska je postala pakistanski posrednik za nabavke zapadne i NATO-ove tehnologije koje Pakistan samostalno nije u mogućnosti nabaviti.

Konačno, Turska je pokazala spremnost za otvaranje ili modificiranje svojih podsistema tako da Pakistanska mornarica može integrisati vlastito oružje, data link i druga sistemska rješenja.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021