Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Zašto je Rusija tako samouvjerena u pogledu novog protuzračnog sistema S-500?

Testiranje raketnog sistema S-500 (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija uskoro završiti probna testiranja dugo očekivanog sistema S-500, dodajući da će sistem vrlo brzo biti uveden u operativnu upotrebu od strane ruske vojske


“U Zračno-svemirskim snagama više je od 70 posto protuzračnih raketnih pukovnija preoružano savremenim sistemima S-400. Na redu je isporuka sistema S-500 za vojsku, čija se testiranja uspješno završavaju,” izjavio je ruski predsjednik.

Ruski S-500 dizajniran je za borbu protiv naprednih zračnih platformi NATO saveza, uključujući F-35 i F-22 Raptor, koji se smatraju najnaprednijim borbenim avionima u svijetu.

Napredni ruski sistem protuzračne odbrane S-400 (Foto: Wikimedia)

S-500 je snažna improvizacija u odnosu na svog prethodnika, S-400, i ovaj sistem naoružanja uvodi nove sposobnosti odbrane koje trenutno nema nijedna zemlja, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika.

Najznačajnija karakteristika su modernizovane rakete serije 77N6, koje će se koristiti za presretanje hipersoničnih ciljeva koji se kreće brzinom većom od 5 Maha.

S-500 improvizira na dometu presretanja sa svojom sposobnošću da gađa balističke rakete na udaljenosti od 600 km, s kapacitetom da pogodi najmanje 10 projektila koji se kreću brzinom većom od 7 kilometara u sekundi.

Namjena S-500

Proizvođači također tvrde da sistem može uništavati satelite u niskoj orbiti zemlje ili svemirsko oružje lansirano iz hipersoničnih letjelica, te druge orbitalne platforme. To će biti strahovita i nova sposobnost u domenu odbrambenog ratovanja za Rusiju.

Prema izjavama najviših ruskih vojnih zvaničnika, S-500 neće zamijeniti postojeće sisteme PZO i PRO, već će ih nadopuniti. Očekuje se da će sistem biti integrisan u ionako slojevitu protuzračnu odbranu Rusije, što uključuje S-400, S-300 i ogroman inventar raketnih sistema zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa.

Rusija je uvjerena da novi sistem sa svojim moćnim nišanskim radarom i naprednim mogućnostima umrežavanja (data-linka) može otkriti i oboriti borbene avione pete generacije poput F-35, koji je dizajniran sa ciljem da izbjegava detekciju od strane radara i neopaženo se probije u štićeni zračni prostor.

„S-500 je udarac protiv američkog prestiža. Naš sistem neutralizira američko ofanzivno oružje i nadmašuje sve američke protuzračne i protivraketne sisteme ”, izjavio je glavni inženjer iz kompanije Almaz-Antey, Pavel Sozinov, za medije u Moskvi.

S-500 može dosegnuti vrlo visoke nadmorske visine

Predsjednik Vladimir Putin i sam je pohvalio novi S-500 “Prometej” koji je prema njegovim riječima sposoban za operaciju na “ultra velikim nadmorskim visinama, uključujući i svemir”.

Hipersonično oružje putuje sa najmanje pet puta većom brzinom od zvuka i sposobno je, uz precizno navođenje, pogoditi svoju metu. Velika brzina daje projektilu ogromnu kinetičku energiju koja bi mogla uzrokovati ozbiljna oštećenja pri pogotku cilja, čak i bez eksplozivne bojeve glave. Zaustavljanje takvog oružja postalo je glavni izazov za proizvođače naprednih PZO sistema.

Rusija je postala prva zemlja koja je stvorila uspješan odbrambeni sistem, sposoban da se brani od takvog oružja, iako njen konkurent, Sjedinjene Države, tek treba da u operativnu upotrebu uvedu svoje hipersonično oružje.

Putin je prošle godine pred novinarima rekao da je njegova zemlja zapravo korak ispred ostatka svijeta, jer razvija platforme za zaustavljanje hipersoničnih raketa čak i prije nego što bilo koji od njihovih potencijalnih protivnika ima na raspolaganju takvo oružje, navodi National Interest.

“Radimo, između ostalog, na “protuotrovu “protiv budućeg hipersoničnog oružja u drugim zemljama, u drugim vodećim svjetskim vojskama”, izjavio je Putin, prenosi ruska novinska agencija Tass.

SAD razvija hipersonično oružje u okviru niza programa, međutim, svi napori za uspješan razvoj oružja do sada su bili neuspješni. Hipersonični test koji su Sjedinjene Države provele u aprilu ove godine nije uspio. S druge strane, Kina je već uvela svoje hipersonično oružje u operativnu upotrebu, koje je razvijala dugi niz godina.

Mišljenje vojnih stručnjaka

Vrhovni komandant vazduhoplovnih snaga (VKS), general-pukovnik Sergej Surovikin, u intervjuu prošle godine, rekao je da je „glavni zadatak kompleksa (S-500) uništavanje balističkih projektila srednjeg dometa, i, ako je potrebno, bojeve glave interkontinentalnih balističkih projektila u terminalnoj fazi letne putanje. “

Rekao je da se po svojim taktičkim i tehničkim karakteristikama S-500 može pripisati prvoj generaciji svemirskih odbrambenih sistema, jer će u budućnosti moći uništavati satelite u niskoj orbiti oko zemlje, kao svemirsko oružje.

Sve ove mogućnosti na papiru čine S-500 najnaprednijim i najmoćnijim sistemom protuzračne odbrane na svijetu. Očekuje se da će sistem pružiti stratešku zaštitu ruskom glavnom gradu Moskvi, gradeći dodatni sloj zaštite iznad grada.

Iako je prethodno proizvedeni S-400 izazvao značajnu pažnju na globalnom nivou, sistem je isporučen u nekoliko drugih država. Međutim, S-500 možda neće biti dostupan za izvoz, smatraju stručnjaci.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021