Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Zašto je neizbježna direktna konfrontacija između Irana i Turske?

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, desno, smije se za vrijeme zajedničke konferencije za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon njihovog sastanka u palači Saadabad u Teheranu, Iran, 4. oktobra 2017. (Fotografija: tccb.gov.tr)

Iranska paravojna skupina Hashd al-Shaabi (Narodne mobilizacijske snage – PMF) i teroristička skupina PKK povećavaju svoje prisustvo u iračkoj četvrti Sindžar, izjavili su u utorak irački dužnosnici

Prema izjavi Seikha Shame, savjetnika šefa Kurdistanske regionalne vlade (KRG) za pitanje Jezida, 15.000 pripadnika iranskih milicija je raspoređeno u Sindžaru.

Shamo je naglasio da je na osnovu informacija koje su dobili, osnovano nekoliko novih vojnih kampova na planini Sindžar i okolini.

Sindžar ima strateško mjesto za regionalne sile jer PKK i dalje predstavlja prepreku miru i stabilnosti u regiji.

Uz posredovanje Ujedinjenih nacija, sporazum o Sindžaru potpisan je u oktobru između centralne vlade u Bagdadu i Kurdske regionalne vlade (KRG) o čišćenju regiona od terorističke grupe PKK.

„U slučaju da se sporazum primijeni u praksi, u regiji bi se uspostavile stabilnost i sigurnost. Međutim, oni ne žele da se sporazum provodi jer oni koriste zemlju Sindžara i njen strateški položaj u vlastitu korist “, naglasio je Shamo.

Prema izjavi Kadira Kaçaka, šefa Kurdistanske demokratske stranke (KDP) u Sindžaru, nije bilo ništa novo u vezi s provedbom sporazuma o Sindžaru na terenu, jer je na tom području izgrađeno više šiitskih džamija i mauzoleja zadnjih dana.

Šiitska populacija na bliskom istoku (Fotografija: Newlinesmag)

“Regionalne sile žele da Sindžar bude dio iranskog šiitskog polumjeseca”, rekao je.

U Sindžaru se većina terorista PKK, koja je bila prisiljena na povlačenje, pridružila proiranskim paravojnim snagama, prema riječima guvernera distrikta Mahme Halila.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 16. februara da će njegova zemlja proširiti prekogranične operacije protiv kurdskih militanata u Iraku nakon ubistva 13 otetih turskih državljana.

Govoreći na skupu pristalica njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), Erdogan je poručio:

“Ostat ćemo u područjima koja osiguravamo onoliko dugo koliko je potrebno da bismo opet spriječili slične napade.”

Ova izjava uslijedila je dva dana nakon što je iračka milicija uz podršku Irana zaprijetila napadom na turske vojne snage u sjevernom Iraku. Harakat Hezbollah al-Nujaba, moćna šiitska milicija uključena u irački aparat državne sigurnosti, upozorila je:

“Ako vlada nastavi šutjeti, irački narod i snage otpora će se suočiti sa okupatorima i zauzet će odlučan stav da ih zaustavi.”

Tursko-iranski sukob na sjeveru Iraka najavljuje rastući hladni rat između dvije regionalne snage

Iako se čini da Turska i Iran sarađuju više nego što se natječu, međusobni sukob je neizbježan, pogotovo jer je Teheran gotovo pobijedio u 40-godišnjem sukobu sa Saudijskom Arabijom.

Iako Saudijska kraljevina nije mogla pružiti veći otpor dok je Iran stvarao svoju sferu utjecaja u regiji od 1979. godine, Teheran će se vrlo teško braniti od sve asertivnije Turske.

Trenutno Iranci blokiraju turski put u Arapski svijet, ali Ankara ima veću moć od Teherana. Ova tursko-iranska borba oblikovat će budućnost regije, posebno zato što su interesi Sjedinjenih Država i Turske usklađeni kada je riječ o eliminaciji iranskog utjecaja u regiji.

Turci su u Arapskom proljeću vidjeli priliku da se ponovo vrate na stare teritorije. S tim ciljem Turska pokušava iskoristiti krizu unutar sunitsko-arapskog vodstva, te se tako Saudijsko-Iranski sukob zamjenjuje sa dolazećim sukobom između Irana i Turske – dva historijska regionalna rivala.

Suprotno tome, da bi Turska postala ozbiljan regionalni igrač, morat će se probiti iz iranske blokade u Iraku i Siriji. Sjeverni Irak, posebno regija Sindžar, služi kao poluga koja omogućava Iranu da koristi kurdski separatizam kako bi onemogućio ambicije Turske i u Iraku i u Siriji, dok isti problem kurdskog separatizma rješava kod kuće.

Poput Teherana, Ankara također vidi vakuum stvoren autokratskim urušavanjem arapskog svijeta kao priliku za unapređenje svojih strateških ambicija.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Sjedinjene Države ne žele biti uvučene u još jednu veliku vojnu kampanju, posebno ne na Bliskom Istoku. Izrael se brine samo za to da se Irancima ne bude previše ugodno tamo odakle mogu zaprijetiti jevrejskoj državi.

Zbog toga je Turska jedina sila koja ima i namjeru i sposobnost da se suprotstavi Irancima. To se možda neće dogoditi u narednih mjesec dana, ali je neizbježno u budućnosti.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021