Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Zašto Hezbollah nije pomogao Palestincima u borbi protiv Izraela?

Hassan Nasrallah, vođa libanske šiitske grupe Hezbollah

Iako vođa Hezbollaha dugo godina verbalno prijeti protiv Izraela, u posljednjem sukobu između Izraela i Palestinaca, nisu iskoristili priliku i zauzetost Izraela da nanesu jevrejskoj državi udarac sa sjevera


Tokom posljednje runde eskalacije, hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, dok je izraelska vojska istovremeno izvodila na stotine zračnih napada unutar Pojasa Gaze. Rakete i bespilotne letjelice oborene su lijevo i desno, neke čak i duž sjevernih granica Izraela. Međutim, Hezbollah je ovaj put odlučio ostati po strani, iako je ovo bila odlična prilika da se uključi u obračune sa Izraelom.

Sarit Zehavi, izvršna direktorica i osnivač Alma Centra – neprofitne organizacije posvećene analizi izraelskih sigurnosnih izazova na sjevernoj granici – izjavila je u četvrtak za Jerusalem Post da se čini da su posredničke grupe Irana, sastavljene “uglavnom od Palestinaca” bile iza raketnih napada koji su u Izrael došli sa sjevera.

“Ovo bi mogao biti Hamas, mogao bi biti i Palestinski islamski džihad, ovo bi mogle biti i neke druge palestinske grupe,” objasnila je.

Objasnila je da iako Hezbollah ima potpunu kontrolu nad kopnenim snagama u regiji, čini se da ovoga puta, “Hezbollahu nije bilo u interesu da te napade izvede na javni način – na način da svi znaju da je to Hezbollah.”

Čak su i demonstranti Hezbollaha koji su upali u Izrael duž sjeverne granice bili na terenu, poduzimajući relativno male akcije za razliku od onoga što se događalo između Izraela i Gaze, “umjesto da se javno uključe u lansiranje raketa”.

Zehavi je objasnila da se čini da postoje dva razloga za šutnju Hezbollaha: Libanon prolazi kroz ekstremne ekonomske izazove koji bi se dalje mogli proširiti uslijed rata sa Izraelom i trenutnom zdravstvenom stanju njihovog vođe, Hasana Nasrallaha.

Zapravo, u svom prvom javnom govoru od početka izraelske operacije “Čuvar zidova”, Nasrallah se činio vrlo bolesnim i redovito kašljao. Izgleda da nema pokušaja da se on zamijeni na toj funkciji, uprkos njegovom stanju, objasnila je Zehavi.

Istodobno, Nasrallah je tijekom svog govora sugerirao da je Hezbollah iznenađen Hamasovim početnim napadom na Izrael. Zehavi, međutim, sumnja, naglašavajući da vjeruje kako je Hamas bio u koordinaciji sa Irancima.

“Svi su znali kamo ovo vodi. Čak i ako pogledate sastanke koji su bili prije eskalacije i približavanja eskalaciji između Hezbollaha, Irana i Hamasa, shvatit ćete da postoji stalna koordinacija između svih strana”, naglašava Zehavi.

“Ipak, među svim stranama postoje različiti interesi – zato ponekad vidite stvarnost koja nije baš crna ili bijela”, objasnila je. “Pomalo je sivo kada govorite o tome ko je odgovoran za lansiranje raketa na Izrael.”

Ona, međutim, vjeruje da je Izraelska odmazda protiv Hamasa iznenadila Hezbollah, uzimajući u obzir mete izraelskih zračnih napada u Gazi.

“Mislim da su trenutne eskalacije pokazale da nijedna strana nije zainteresirana za sveopći rat na sjevernom frontu, ali Irance definitivno zanima ta vrsta eskalacije ili vrsta napada na Izrael koje, prema njihovoj procjeni, ne bi uvukle sjeverni front u nju “, dodaje Zehavi.

“Moja procjena iz onoga što je Nasrallah rekao je da su ovo riječi koje je morao reći. Ako ćemo imati još jednu eskalaciju na jugu, moramo osigurati da Iranci i Hezbollah budu spriječeni u izazivanju eskalacije na način na koji bi nas uvukli u rat.”

Što se tiče novije tehnologije, poput raketa dužeg dometa koje su u Izrael letjele sa sjevera, rekla je da se čini da se Izrael “s tim uspješno suočava”.

U srijedu je čelnik Hamasa, Yahya Sinwar, negirao izraelske tvrdnje o obimu štete na vojnoj infrastrukturi Hamasa, nanesenu od strane Izraela tokom 11-dnevnih izraelskih napada. Zaprijetio je obnovom sukoba ako Izrael bude vršio upade u džamiju al-Aksa u Jerusalemu.

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021