Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Zašto Egipat odustaje od normalizacije sa Katarom?

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani

Članovi egipatskog parlamenta nedavno su izrazili odbijanje normalizacije s Katarom, tvrdeći da se nastavljaju napadi na egipatsku državu na Katarskim medijskim kanalima

Egipatski parlamentarci usprotivili su se tokom zasjedanje parlamenta 26. januara o odluci Egipta za normalizaciju s Katarom i obnavljanju egipatsko-katarskih odnosa u svjetlu “tekućih napada na Egipat”.

Katar i njegovi Arapski susjedi iz Zaljevskog regiona potpisali su 5.januara sporazum usmjeren na ublažavanje ekonomskog i diplomatskog bojkota nametnutog Dohi od 2017. godine. Čelnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta postigli su sporazum sa svojim regionalnim rivalom tijekom sastanka Vijeća za zaljevsku saradnju ( GCC) u Saudijskom gradu al-Uli.

Uoči potpisivanja sporazuma, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pojasnio je stav svoje zemlje o procesu pomirenja u Zaljevu, navodeći u izjavi od 2. januara:

„Egipatska politika je usredotočena na postizanje saradnje, izgradnju i podršku arapskoj solidarnosti kao čvrstom strateškom pristupu, u okviru uzajamnog poštovanja i neuplitanja u unutrašnja pitanja, te držanje iskrenih namjera za postizanjem zajedničkog interesa, kao i održavanje solidarnost kako bi se uklonili rizici koji prijete arapskim narodima i štiteći njihovu nacionalnu sigurnost. “

Kuvajt je predvodio napore na posredovanju između Katara, s jedne strane, i Saudijske Arabije, UAE-a, Egipta i Bahreina, s druge strane, budući da su četiri zemlje prekinule veze s Katarom i uvele blokadu pod optužbom veza s Iranom i Muslimanskim bratstvom 2017. godine, te su izdali 13 zahtjeva Kataru u zamjenu za ukidanje bojkota. Ali Doha je odbila sve tačke, tvrdeći da to zadire u njen nacionalni suverenitet i nezavisnost, napominjući istovremeno spremnost na dijalog o vladavini pariteta i poštovanju suvereniteta.

Nakon sporazuma 5.januara, Egipat je otvorio svoj zračni prostor za letove iz Katara i 12. januara letovi su zvanično nastavljeni, nakon sličnog koraka od strane Saudijske Arabije, UAE i Bahreina.

U međuvremenu, Katar je nastavio niz ekonomskih projekata u Egiptu nakon što je dobio potrebna odobrenja, naime projekt CityGate u Novom Kairu koji je provodila katarska kompanija Diar Real Estate Investment Company.

Na dan 20. januara, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su Egipat i Katar razmijenili dva službena memoranduma, prema kojima su se dvije zemlje dogovorile o normalizaciji diplomatskih odnosa, kao i na uzajamne obaveze sadržane u deklaraciji al-Ula.

Prestolonasljednik Muhamed bin Salman pozdravlja katarskog emira Tamima bin Hamada Al-Thanija po njegovom dolasku u grad al-Ula na sjeverozapadu Saudijske Arabije na 41. samit Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC)

Oko 300.000 Egipćana trenutno živi u Kataru i radi na raznim poslovima i profesijama. Katar se nije miješao u prebivališta radnika, dajući im slobodu da nastave raditi ili da se vrate u Egipat. Egipatska vlada je ta koja je zaustavila putovanja u Katar.

Napetosti između Egipta i Katara pojačale su se posljednjih godina zbog navodne Katarske podrške Muslimanskom bratstvu. Radi se o organizaciji čije je djelovanje zabranjeno u Egiptu nakon svrgavanja predsjednika Muhammeda Mursija 2013. godine.

Napori Saudijske Arabije da posreduje u napetostima 2014. godine nisu uspjeli, a kriza je kulminirala 2017. godine kada se Egipat pridružio Saudijskoj Arabiji, UAE i Bahreinu u prekidu odnosa s Katarom pod optužbom podrške Muslimanskom bratstvu.

Egipatsko-katarski odnosi prošli su kroz kritične faze otkako je šeik Hamad bin Khalifa Al Thani preuzeo vlast u Kataru 27. juna 1995. godine.

Uprkos sporazumu o pomirenju postignutom u januaru 5, egipatski parlamentarci i drugi kritičari normalizacije kažu da Katar još nije ispunio zahtjeve četiri države, uključujući prekidanje veza s Muslimanskim bratstvom te i širenje “lažnih vijesti” o Egiptu na katarskim medijskim kanalima.

Treba napomenuti da Egipat optužuje Katar za podršku ekstremističkim grupama koje djeluju na Sinaju.

Ahmed Ismail, član Odbora za odbranu i nacionalnu sigurnost u egipatskom parlamentu, rekao je za Al-Monitor da „obnavljanje odnosa podliježe predanosti Katara egipatskim zahtjevima suzdržavanja od širenja lažnih vijesti na svojim kanalima, podržavanja terorizma i miješanjem u egipatska pitanja. ”

Član egipatskog parlamenta Nashwi al-Deeb dao je izjavu za Al-Monitor:

„Uplitanje Katara u egipatska pitanja i politiku je neprihvatljivo. Problem nije s narodom Katara, spor je s državnom administracijom jer se Katar koristi kao sredstvo za napad na Egipat, ” misleći pritom na Tursku.

Deeb dalje dodaje:

„Pomirenje mora imati garancije Katara da se neće miješati u egipatska pitanja. Također mora priznati da su njihovi stavovi prema Egiptu bili pogrešni, tako da je pomirenje stvarno, a ne diplomatsko.”

Katar se od strane Egipta optužuje za skrivanja terorističkih grupa na svojoj teritoriji, i Egipat smatra kako se treba pridružiti Kairu u priznavanju Muslimanskog bratstva kao terorističke grupe. U suprotnom, pomirenje će biti samo formalno.

Izvor: Al-Monitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021