Connect with us

Hi, what are you looking for?

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani

Bliski istok

Zašto Egipat odustaje od normalizacije sa Katarom?

Članovi egipatskog parlamenta nedavno su izrazili odbijanje normalizacije s Katarom, tvrdeći da se nastavljaju napadi na egipatsku državu na Katarskim medijskim kanalima

Egipatski parlamentarci usprotivili su se tokom zasjedanje parlamenta 26. januara o odluci Egipta za normalizaciju s Katarom i obnavljanju egipatsko-katarskih odnosa u svjetlu “tekućih napada na Egipat”.

Katar i njegovi Arapski susjedi iz Zaljevskog regiona potpisali su 5.januara sporazum usmjeren na ublažavanje ekonomskog i diplomatskog bojkota nametnutog Dohi od 2017. godine. Čelnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta postigli su sporazum sa svojim regionalnim rivalom tijekom sastanka Vijeća za zaljevsku saradnju ( GCC) u Saudijskom gradu al-Uli.

Uoči potpisivanja sporazuma, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pojasnio je stav svoje zemlje o procesu pomirenja u Zaljevu, navodeći u izjavi od 2. januara:

„Egipatska politika je usredotočena na postizanje saradnje, izgradnju i podršku arapskoj solidarnosti kao čvrstom strateškom pristupu, u okviru uzajamnog poštovanja i neuplitanja u unutrašnja pitanja, te držanje iskrenih namjera za postizanjem zajedničkog interesa, kao i održavanje solidarnost kako bi se uklonili rizici koji prijete arapskim narodima i štiteći njihovu nacionalnu sigurnost. “

Kuvajt je predvodio napore na posredovanju između Katara, s jedne strane, i Saudijske Arabije, UAE-a, Egipta i Bahreina, s druge strane, budući da su četiri zemlje prekinule veze s Katarom i uvele blokadu pod optužbom veza s Iranom i Muslimanskim bratstvom 2017. godine, te su izdali 13 zahtjeva Kataru u zamjenu za ukidanje bojkota. Ali Doha je odbila sve tačke, tvrdeći da to zadire u njen nacionalni suverenitet i nezavisnost, napominjući istovremeno spremnost na dijalog o vladavini pariteta i poštovanju suvereniteta.

Nakon sporazuma 5.januara, Egipat je otvorio svoj zračni prostor za letove iz Katara i 12. januara letovi su zvanično nastavljeni, nakon sličnog koraka od strane Saudijske Arabije, UAE i Bahreina.

U međuvremenu, Katar je nastavio niz ekonomskih projekata u Egiptu nakon što je dobio potrebna odobrenja, naime projekt CityGate u Novom Kairu koji je provodila katarska kompanija Diar Real Estate Investment Company.

Na dan 20. januara, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su Egipat i Katar razmijenili dva službena memoranduma, prema kojima su se dvije zemlje dogovorile o normalizaciji diplomatskih odnosa, kao i na uzajamne obaveze sadržane u deklaraciji al-Ula.

Prestolonasljednik Muhamed bin Salman pozdravlja katarskog emira Tamima bin Hamada Al-Thanija po njegovom dolasku u grad al-Ula na sjeverozapadu Saudijske Arabije na 41. samit Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC)

Oko 300.000 Egipćana trenutno živi u Kataru i radi na raznim poslovima i profesijama. Katar se nije miješao u prebivališta radnika, dajući im slobodu da nastave raditi ili da se vrate u Egipat. Egipatska vlada je ta koja je zaustavila putovanja u Katar.

Napetosti između Egipta i Katara pojačale su se posljednjih godina zbog navodne Katarske podrške Muslimanskom bratstvu. Radi se o organizaciji čije je djelovanje zabranjeno u Egiptu nakon svrgavanja predsjednika Muhammeda Mursija 2013. godine.

Napori Saudijske Arabije da posreduje u napetostima 2014. godine nisu uspjeli, a kriza je kulminirala 2017. godine kada se Egipat pridružio Saudijskoj Arabiji, UAE i Bahreinu u prekidu odnosa s Katarom pod optužbom podrške Muslimanskom bratstvu.

Egipatsko-katarski odnosi prošli su kroz kritične faze otkako je šeik Hamad bin Khalifa Al Thani preuzeo vlast u Kataru 27. juna 1995. godine.

Uprkos sporazumu o pomirenju postignutom u januaru 5, egipatski parlamentarci i drugi kritičari normalizacije kažu da Katar još nije ispunio zahtjeve četiri države, uključujući prekidanje veza s Muslimanskim bratstvom te i širenje “lažnih vijesti” o Egiptu na katarskim medijskim kanalima.

Treba napomenuti da Egipat optužuje Katar za podršku ekstremističkim grupama koje djeluju na Sinaju.

Ahmed Ismail, član Odbora za odbranu i nacionalnu sigurnost u egipatskom parlamentu, rekao je za Al-Monitor da „obnavljanje odnosa podliježe predanosti Katara egipatskim zahtjevima suzdržavanja od širenja lažnih vijesti na svojim kanalima, podržavanja terorizma i miješanjem u egipatska pitanja. ”

Član egipatskog parlamenta Nashwi al-Deeb dao je izjavu za Al-Monitor:

„Uplitanje Katara u egipatska pitanja i politiku je neprihvatljivo. Problem nije s narodom Katara, spor je s državnom administracijom jer se Katar koristi kao sredstvo za napad na Egipat, ” misleći pritom na Tursku.

Deeb dalje dodaje:

„Pomirenje mora imati garancije Katara da se neće miješati u egipatska pitanja. Također mora priznati da su njihovi stavovi prema Egiptu bili pogrešni, tako da je pomirenje stvarno, a ne diplomatsko.”

Katar se od strane Egipta optužuje za skrivanja terorističkih grupa na svojoj teritoriji, i Egipat smatra kako se treba pridružiti Kairu u priznavanju Muslimanskog bratstva kao terorističke grupe. U suprotnom, pomirenje će biti samo formalno.

Izvor: Al-Monitor

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021