Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Zarobljeni muslimanski svijet treba supersilu koja će ga osloboditi

Čelnici zemalja članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) stigli su u Istanbul 18. maja.2018. godine, kako bi prisustvovali izvanrednom samitu koji je Turska sazvala, kako bi pokazali solidarsnost sa palestinskim narodom i osudili proglašenje Jerusalema izraelskim glavnim gradom

Hilafet je islamska država. To je nadnacionalna krovna formacija koja je nastala kao rezultat slobodne volje muslimana i također, ona koja jamči njihovo jedinstvo, a očekuje se da će riješiti njihova regionalna i globalna pitanja.

Hilafet je višestrana, višeslojna, multifunkcionalna institucija koja nema samo političku dimenziju, već i administrativnu, ekonomsku, kulturnu i intelektualnu. S vremena na vrijeme poprima i vjerske dimenzije.

Hilafet može provoditi svoje odredbe samo tamo gdje je sigurnost imovine, sloboda misli, vjere, generacije, života mogu biti maksimalno zagarantirani, gdje se navedeni mogu zaštititi, naime mjesto gdje suvereno vlada Dar al-Islam u muslimanskim regijama.

Islamski svijet je porobljen od strane imperijalista

Ne može se uspostaviti hilafet tamo gdje nema Dar al-Islama. Dar al-Islam je kuća mira, zemlja islama, ali nije mjesto gdje žive isključivo muslimani. Dar al-Islam je mjesto gdje je Islam suveren i oblast u kojoj su uspostavljeni mir, zakon i pravda ne samo za muslimane, već i za ljude koji su prihvatili druge vjere, ideologije i filozofije osim Islama.

U islamskoj historiji postoje dva važna primjera u kojima je hilafet štitio i jamčio regionalna i globalna prava i muslimana i pripadnika drugih vjera: Prvi je al-asr al-Saada, odnosi se na poslaničko doba Islama, drugi je Osmanski hilafet.

Hilafet se ne može primijeniti tamo gdje dar al-islama ne postoji. Samo u mjestima gdje je Islam suveren, dakle, gdje su muslimani slobodni i neovisni, gdje mogu odlučiti o vlastitoj sudbini svojom slobodnom voljom, je zemlja mira. Samo na takvim mjestima može se nametnuti hilafet.

Dar al-Islam je bio pod invazijom posljednja dva stoljeća, islamski svijet je i mentalno i fizički porobljen.

Imperijalisti ne napadaju islamski svijet kao što su to izričito činili tijekom razdoblja kolonizacije. Oni danas imaju “daljinsko upravljanje” preko svojih marioneta i satelita, preko kojih koriste sve resurse muslimanskog svijeta.

Mentalno su porobljavali mase. Umovi masa u islamskom svijetu su pod invazijom kao i u ostatku svijeta. Čovječanstvo u cjelini je dobrovoljni rob sekularne zapadne kulture.

Može li se hilafet proglasiti u atmosferi u kojoj je muslimanski svijet porobljen i fizički i psihički okovan?

Ko i koja će vlast ili akter proglasiti takav hilafet i u čije ime? Hoće li ovo biti hilafet koji obuhvata sve muslimane? Da li je ovo moguće?

Hilafet koji se proglašava u vremenskom okviru u kojem je muslimanski svijet kroz dva stoljeća bio mentalno i fizički porobljen, ne može biti ništa drugo nego biti sluga imperijalista

Pogled na takve formacije u muslimanskom svijetu bit će dovoljan: Na primjer, čemu služi Organizacija za islamsku saradnju (OIC)? Nije li porobljena od strane globalnih sila? Dok se OIC smatra preliminarnim naporom za uspostavljanje hilafeta, institucija koja treba donositi odluke koje će osigurati jedinstvo, mir i cjelovitost islamskog svijeta, a da ne vodi bilo kakvu veliku inicijativu, ukazuje na to da je riječ o kontroliranoj formaciji. Zar ne?

Da pomislimo kako će hilafet biti uspostavljen u tim uvjetima, i istovremeno biti neovisan o kontroli imperijalističkih sila, moramo biti budale.

Sigurno da je jedinstvo islamskog svijeta cilj muslimana. Svaka osoba mora ispuniti svoju dužnost da to postigne.

U razdoblju u kojem islamski svijet nije slobodan i neovisan, hilafet bi se pretvorio u takozvani “alat legitimiteta”, kojim bi imperijalisti lakše preuzeli kontrolu nad muslimanskim svijetom.

I na kraju, neka se zna da je projekt hilafeta britanski projekt, oni koriste određene pojedince i formacije u islamskom svijetu.

Muslimanskom svijetu potrebna je nezavisna supersila

Muslimanskom svijetu trenutno nije potreban hilafet, već supersila tijekom tranzicijskog razdoblja.

Temelji civilizacijskog proboja, koji će osigurati neovisnost muslimanskog svijeta u pravom smislu mogu biti postavljeni samo sa historijskom dubinom supersile, intelektualnim bogatstvom i dubokim povjerenjem, koje će mu omogućiti da odlučno čvrstim koracima korača u budućnost.

Supersila će znati da će odluke koje provodi imati uticaj izvan vlastitih granica, i kao što će, naravno, zauzeti poziciju lidera muslimanskog svijeta, supersila će funkcionirati kao utemeljitelj i zaštitnički akter koji će dovesti do mentalnih, fizičkih i duhovnih putovanja kako bi se osiguralo jedinstvo muslimanskog svijeta.

Autor: Yusuf Kaplan

(Tekst je preuzet i preveden od strane urednika www.nova-zora.com)

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021