Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zapadni saveznici podijeljeni oko američke izborne drame

Fotografija: Gage Skidmore/Flickr

Neki američki saveznici upozoravaju da se demokratski proces mora poštivati, dok neki drugi prerano tvrde i vjeruju u Trampovu pobjedu

Preuranjena tvrdnja predsjednika Donalda Trumpa o pobjedi na predsjedničkim izborima bila je uzrok zaprepaštenja u američkim medijima, a mediji poput CNN-a i NPR-a tvrdnju su izravno nazvali lažnom.

Uprkos predsjednikovim tvrdnjama “već smo je pobijedili”, kako stvari stoje, ni Trump ni Biden nemaju dovoljno glasova trenutno da proglase pobjedu u nizu ključnih država, koje čekaju da se prebroje glasački listići, prije nego što izborna utrka ode jednom ili drugom smjeru.

Trump je već pozvao vrhovni sud konzervativne većine da zaustavi prebrojavanje glasačkih listića u brojnim državama, kao razlog neutemeljeno navodeći izborne prevare.

Na svom Twitter nalogu, predsjednik Trump je napisao: „Mi smo VELIKI, ali oni pokušavaju UKRASTI izbore. Nikada im to nećemo dopustiti. Ne može se glasati nakon zatvaranja birališta! “

Društvena mreža Twitter je označila Trumpov tweet kao obmanjujući.

Dok se u SAD-u razvija potencijalna politička kriza, neki saveznici Washingtona nalaze se u nedoumici, mnogi odlučuju ne reagirati na jedan ili drugi način, neki preuzimaju predsjednikove tvrdnje o pobjedi, ne dovodeći je u pitanje, a drugi upozoravaju Trumpa da poštuje demokratski proces.

Najoštriji komentari stigli su od njemačke ministrice.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je za kanal ZDF da je neprekidna prepirka oko valjanosti glasačkih listića u SAD-u “velika briga za sve nas”.

„Bitka za legitimnost rezultata, bez obzira na ishod, započela je. Ovo je vrlo eksplozivna situacija, za koju stručnjaci s pravom kažu da bi mogla dovesti do ustavne krize u Sjedinjenim Državama, ” izjavila je njemačka ministrica, prenosi Politico.

S druge strane, slovenski premijer Janez Janša osjećao se dovoljno samouvjereno da prihvati Trumpovu izjavu o pobjedi, idući čak do osude medija koji negiraju ove tvrdnje.

Drugi, poput britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba, odlučili su igrati diplomatski, izbjegavajući pitanje o Trampovoj pobjedi.

„Uvjeren sam i imam puno povjerenje u američke institucije, provjere i ravnotežu u američkom sistemu koje će donijeti konačan rezultat. Pa ćemo pratiti sa interesovanjem, ali oprostite mi ako ne komentiram te tvrdnje. “

Ostale reakcije

No dok se političari na vlasti ustručavaju zauzimati jednu ili drugu stranu, oni koji su u opoziciji su oštri u analizi situacije.

U Velikoj Britaniji, ministrica vanjskih poslova iz opozicijske Laburističke stranke, Lisa Nandy, nazvala je Trumpovu prijetnju da će ići na Vrhovni sud, kako bi osporio zakonitost nekih glasačkih listića, “šokantnom”, i jasno izrazila svoju sklonost pobjedi Bidena.

“Mislim da je i jasno da je Velika Britanija imala resetiranje u pristupu prema Sjedinjenim Državama”, izjavila je Nandy, dodajući:

“Iako je Donald Trump bio vrlo jasan da se zalaže za američke interese, uopće nije bilo jasno da je i naša vlada odlučila učiniti isto. “

Australski kolega, senator Penny Wong, dao je izjavu koja je prikladnija za bliskoistočne autokratije, a ne SAD.

“Demokratski proces mora se poštovati, čak i kada je za to potrebno vrijeme”, napisao je Wong na Twitteru.

“Australijski je interes da Amerika ostane vjerodostojna, stabilna demokratija.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021