Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Zajednički tursko-ruski centar u Karabahu danas počinje s radom

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov ruski kolega (Fotografija: Twitter)

Zajednički centar za nadzor postaće operativan od subote, rekao je turski ministar odbrane azerbejdžanskom kolegi

Turski ministar odbrane najavio je u petak završetak izgradnje tursko-ruskog zajedničkog nadzornog centra u Gornjem Karabahu, rekavši da će on početi s radom od sutra.

Ministar Hulusi Akar izjavio je za agenciju Anadolu da je telefonom razgovarao o pitanjima odbrane i sigurnosti sa svojim azerbejdžanskim kolegom Zakirom Hasanovim.

Akar se podsjetio da je 11. novembra 2020. godine s ruskim kolegom Sergeyem Shoyguom potpisan memorandum o razumijevanju za uspostavljanje zajedničkog centra za praćenje mirovnog sporazuma na azerbejdžanskim teritorijama oslobođenim od armenske okupacije.

“Radovi na uspostavljanju Zajedničkog centra su završeni. Zajednički centar, u kojem će djelovati turski i ruski vojnici, započet će svoje aktivnosti sutra,” rekao je Hulusi Akar.

Napominjući da se s Hasanovim razgovaralo o najnovijim događajima, Akar je dodao:

“Vjerujemo da će zajednički centar, u kojem će djelovati jedan general i 38 našeg osoblja, dati veliki doprinos kontinuitetu prekida vatre i osiguranju mira i stabilnost u regiji. “

Akar je obećao da će i dalje braniti prava azerbejdžanskog naroda i rekao:

“Mi [Turska] smo se svrstali uz našu azerbejdžansku braću / sestre u skladu s konceptom jedne nacije i dvije države, i nastavit ćemo to činiti.”

Oslobađanje Karabaha

Odnosi između bivših Sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, i sedam susjednih regija.

Kada su novi sukobi izbili 27. septembra 2020., armenska vojska pokrenula je napade na civile i azerbejdžanske snage i prekršila nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom 44-dnevnog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 naselja i sela od gotovo tri decenije duge okupacije.

Uprkos sporazumu o okončanju sukoba od 10. novembra, Armenska vojska nekoliko puta je prekršila sporazum i ubila nekoliko azerbejdžanskih vojnika i civila, navodi azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Primirje se smatra pobjedom Azerbejdžana i teškim porazom Armenije, čije su se oružane snage morale povući u skladu sa sporazumom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021