Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Za razliku od Kine, Indija će na vrijeme dobiti sisteme S-400 od Rusije

Kineski predsjednik Xi Jinping i Vladimir Putin

Kina, koja je primila prvu seriju sistema S-400 u 2018. godini, uviđa kako je Moskva obustavila daljnje isporuke S-400, bez novih najava o isporukama. Prema izvještajima kineske štampe razlog je neodgovorno postupanje Kine u pogledu suzbijanja širenja Covid-19.

Rusija je uvjerila Indiju kako neće biti nikakvih kašnjenja u pogledu isporuke S-400 sistema Indiji, uprkos pandemiji COVID-19. Međutim, kada je u pitanju Kina, situacija je potpuno obratna, Moskva je suspendovala isporuke S-400 Kini, bez ikakvog konkretnog datuma o mogućoj isporuci u budućnosti.

Potez Moskve uslijedio je nakon što je Rusija je optužila Kinu za špijunažu, uprkos tome što su dvije države imale dugi niz godina dobre bilateralne odnose.

Rusija je optužila jednog od vodećih arktičkih istraživača za izdaju, navodeći da je Kini dao osjetljive informacije.

Istražitelji tvrde da je Valery Mitko, predsjednik Arktičke naučne akademije u Sankt Peterburgu, dao dokument koji sadrži državne tajne kineskoj obavještajnoj službi početkom 2018. godine, na kineskom univerzitetu Dalian, gdje je bio gostujući profesor, rekao je za CNN njegov odvjetnik Ivan Pavlov.

Ambasador Indije u Rusiji,  Venkatesh Varma potvrdio je kako se Indija neće susresti sa suspenzijama i kašnjenjima isporuke sistema.

„S-400 će stići prema rasporedu. Koronavirus neće uticati na isporuku S-400,” rekao je Varma.

Sistemi protuzračne odbrane S-400, smatraju se jednim od najnaprednijih u svojoj kategoriji, mogu uništavati ciljeve na udaljenosti većoj od 300 kilometara, i na visinama do 30 kilometara.

Pojedini vojni stručnjaci smatraju kako Rusija sa ovim potezom nastoji diktirati balans snaga između Kine, Pakistana i Indije.

Pored S-400 sistema, Indija je kupila napredne francuske borbene avione Dassault Rafale, smatrajući da će tako ostvariti nadmoć u zraku protiv Kine u regiji Tibeta, i samog Pakistana.

Saradnja u odbrambenoj industriji jedna je od ključnih sfera, kojom će se Rusija i Indija pozabaviti na predstojećem indijsko-ruskom bilateralnom samitu, koji treba da pokrije sva pitanja politike, ekonomije, trgovine i energetike.

Kako kaže Varma, indijski vojni arsenal mogao bi dobiti dodatno pojačanje ukoliko bi uspješno sklopili ugovor s Rusijom, dobivajući transfer tehnologije i licenciranu proizvodnju helikoptera Kamov Ka-226, u budućnosti.

U 2018. godini, uprkos pritisku Washingtona i prijetnji sankcijama, New Delhi je nastavio i potpisao sporazum o nabavci anti-raketnog sistema S-400 od Rusije.

Interesantno je naglasiti kako i Rusija i SAD istovremeno rade na jačanju indijskog arsenala, kako bi uspostavile balans vojne moći prema Kini.

Sličan potez kao Rusija, napravio je i Izrael, koji je odbio prodati AWACS zračne radare Kini, međutim, istovremeno Indiji je odobrena isporuka izraelske opreme za indijske A-50 AWACS radare.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021