Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Walmart prebacuje narudžbe turskim firmama usljed poremećaja u opskrbi s Kinom

Gene J.Puskar/Bloomberg News

Najveći svjetski maloprodajni lanac, Walmart, preusmjerio je neke od svojih narudžbi poput plastike i drugih vrsta ambalažnog materijala na turske firme, nakon poremećaja u opskrbi iz Kine uslijed pandemije, što prati trgovinske nesuglasice između Kine i Sjedinjenih Država.

Deseci turskih kompanija već su započele prodajne isporuke ovom maloprodajnom gigantu, koji posluje sa 55 različitih brendova u 27 zemalja i ima promet od 520 milijardi dolara i priliv novca koji prelazi 25 milijardi dolara.

Turska kompanija Assan Foods, Lux Plastic, Avşar Enamel, Titiz Plastic, Mehtap Aluminium, Gondol Plastic, Paşabahçe, Keramika, Solmazer i Arda Glass nalaze se među desetak kompanija koje su počele prodavati proizvode Walmartu.

Mehmet Ali Yalçındağ, predsjednik Tursko-Američkog poslovnog vijeća (TAİK), koje djeluje pod okriljem Odbora za vanjske ekonomske odnose (DEİK), priopćio je kako odnosi između SAD-a i Kine postaju napetiji i komplikovani uslijed izbijanja koronavirusa, kompanije ovisne o kupovinama u Kini sada traže diverzifikaciju lanaca ponude.

“Prema tome, zemlje poput Turske, Vijetnama i Indije dolaze do izražaja”, rekao je, dodajući da će u nekoliko sektora Turska možda postati kineska alternativa za američke uvoznike.

Tahsin Öztiryaki, predsjednik upravnog odbora Udruženja izvoznika željeza i obojenih metala (IDDMIB), izjavio je kako “Walmart nije imao turske proizvode, osim klasičnih proizvoda poput tekstila, međutim, ova se situacija promijenila nakon virusa.”

Öztiryaki je također rekao da planiraju graditi skladišta u SAD-u.

Potrebna alternativa u lancu snabdijevanja

Burak Önder, predsjednik Udruženja industrijalaca i izvoznika kućnog i kuhinjskog pribora (EVSİD), rekao je da kompanije širom svijeta traže alternativna tržišta i kompanije u svojim lancima opskrbe.

“Naša zemlja je jedna od najvažnijih alternativa u tom pogledu sa svojom proizvodnom infrastrukturom, ljudskim resursima, konkurentnom cijenom i uslugom”, naglasio je.

Izvor: www.dailysabah.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021