Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Vojnom vježbom “Morski povjetarac”, u kojoj sudjeluju 32 države, šalje se snažna poruka Rusiji

Udarna borbena grupa nosača aviona britanske mornarice, predvođena italijanskim razaračem Andrea Doria (Foto: Twitter)

Iako je Rusija upozorila SAD i Veliku Britaniju da ne “iskušavaju sudbinu”, u narednim danima će u Crnom moru započeti jedna od najveći vojnih vježbi uz sudjelovanje 32 države


Američka šesta flota 21. juna najavila je da će sudjelovati u vojnoj vježbi pod nazivom “Morski povjetarac”, koja će se održati između 28. juna do 10. jula. SAD navode da u ovogodišnjoj vježbi sudjeluje najveći broj zemalja u historiji vježbe, uključujući 32 zemlje sa šest kontinenata, uz planirano sudjelovanje 5000 vojnika, 32 broda, 40 aviona, te 18 timova za specijalne operacije i ronilačke ekipe.

Događaj je posebno značajan jer dolazi nekoliko dana nakon incidenta između britanskog ratnog broda i Rusije, blizu Krima. Ukrajina tvrdi da je Krim njena teritorija, iako je Rusija to područje anektirala 2014. godine. Postoje i druge tenzije između Rusije i Ukrajine te Rusije i SAD-a, koje se posljednjih godina sve više javljaju i na morima. Ukrajina vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija na istoku Ukrajine. Rusija je proteklih dana upozorila Veliku Britaniju, smatrajući britanske poteze provokacijama.

Borbeni avion pete generacije u konfiguraciji F-35B polijeće sa britanskog nosača aviona

SAD tvrde da „Ukrajina i SAD podupiru vježbu u Crnom moru uz učešće i podršku od ukupno 32 zemlje: Albanije, Australije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Egipta, Estonije, Francuske, Gruzije, Grčke, Izraela, Italije, Japana, Latvije, Litvanije, Moldavije, Maroka, Norveške, Pakistana, Poljske, Rumunjske, Senegala, Španije, Južne Koreje, Švedske, Tunisa, Turske, Ukrajine, Ujedinjeni Arapski Emirata, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država. “

Ovdje je zanimljivo da Izrael sudjeluje zajedno s novim partnerima poput Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uz to učestvuju Izrael i Turska, uprkos tenzijama između dvije zemlje. Ovo nije prvi put da Izrael sudjeluje, Izrael je također sudjelovao 2012. godine. Još jedan zanimljiv aspekt vježbe je broj brodova i činjenica da će se vježba koncentrirati na složene operacije kao što su „amfibijski rat, kopneni manevarski rat, ronilačke operacije, pomorske interdikcije, protuzračna odbrana, integracija specijalnih operacija, protivpodmornički rat i akcije traganja i spašavanja.

Rusija je upozorila SAD i Veliku Britaniju da ne “iskušavaju sudbinu” u Crnom moru

Crno more je samo jedno mjesto na kojem postoje pomorske tenzije. Prošle godine je Turska više puta upozorila Grčku, te su dva susjeda bila došla na ivicu potencijalnog sukoba. SAD su izrazile podršku Grčkoj i Kipru. Međutim, pomorska pitanja su bitna jer Izrael, Grčka i Kipar žele izgraditi istočno-mediteranski plinovod, i dio su plinskog foruma s Egiptom. Pored toga. Izrael je u posljednjih godinu dana primio dvije nove napredne korvete, Sa’ar 6 klase.

Prošle sedmice britanski i američki borbeni avioni F-35B Lighting II izveli su borbene misije protiv ISIL-a, sa britanskog nosača aviona HMS Queen Elizabeth (R08), ​​prema informacijama iz zvaničnih izvora.

„Uključivanje HMS Queen Elizabeth u ovu kampanju također šalje širu poruku. Pokazuje brzinu i spretnost kojom Udarna grupa, koju predvodi Velika Britanija, može uključiti petu generaciju borbene moći u bilo koju operaciju, bilo gdje u svijetu, nudeći tako britanskoj vladi i našim saveznicima pravi vojni i politički izbor “, izjavio je Steve Moorhouse , zapovjednik britanske mornaričke udarne grupe, navodi se u izjavi.

Rusija tvrdi da ne isključuje “oštar odgovor” prema Velikoj Britaniji. Ovo nagovještava da buduće tenzije mogu potrajati sedmicama ili mjesecima. U međuvremenu, zamjenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov upozorio je u četvrtak da je “nepovredivost ruskih granica apsolutni imperativ” i rekao da će biti zaštićeno “svim sredstvima, po potrebi diplomatskim, političkim i vojnim”, navodi se u izjavi. Upitan šta će Rusija učiniti da spriječi takav upad u budućnosti, Rjabkov je rekao novinarima da će biti spremna da puca u metu ako upozorenja ne budu funkcionirala.

„Možemo se pozivati ​​na razum i zahtijevati poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Rjabkov u izjavi ruskih novinskih agencija. „Ako to ne pomogne, možemo baciti bombe i to ne samo na putu, već pravo na metu ako kolege to ne shvataju drugačije. “

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021