Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Vladimir Putin naredio iznenadne vojne vježbe ruske vojske na jugozapadu Rusije

Na poligonu Luzhsky tijekom zajedničke rusko-bjeloruske vojne vježbe pod nazivom "Zapad-2017" (Fotografija: en.kremlin.ru)

U vježbama će biti uključeno više od 414 aviona i preko 100 brodova u Crnom i Kaspijskom moru.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je vojne vježbe u kojima će sudjelovati 150.000 vojnika, stotine vojnih aviona i brodova ruske mornarice, kako bi se osigurala “sigurnost na jugozapadu Rusije”, priopćilo je u petak rusko ministarstvo odbrane.

“U skladu s odlukom glavnog zapovjednika ruskih oružanih snaga, vojne vježbe će izvesti trupe južnog i zapadnog vojnog okruga”, citiran je u izjavi ministar odbrane Sergej Šojgu.

U vježbama sudjeluje 150 hiljada vojnog osoblja, uključujući padobranske jedinice i mornaričke komandose sjeverne i pacifičke flote, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Vježbe također uključuju 414 vojnih aviona i preko 100 brodova ruske mornarice, a izvodit će se između ostalog i u Crnom i Kaspijskom moru.

Vježbe imaju za cilj testirati spremnost ruske vojske da osigura “sigurnost na jugozapadu Rusije, gdje postoji ozbiljna prijetnja terorizma, ali i pripremiti se za još veću vojnu vježbu Kavkaz 2020,” priopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Međutim, vojni analitičari skeptični su po pitanju ovih najava, jer vojna vježba ovog obima djeluje poput simulacije invazije nad jugozapadnim pograničnim državama poput Gruzije i Azerbejdžana.

Najava vojne vježbe dolazi nakon eskalacije sukoba na Kavkazu između Armenije i Azerbjedžana, gdje je Turska najavila vojnu podršku Azerbejdžanu i zaprijetila kako će se direktno uključiti u sukob

Početkom trenutačne pandemije korona virusa došlo je do pada cijena i prihoda od ruske nafte i gasa. Prema ekonomskim procjenama došlo je do 50% pada u potražnji za ovim energentima na globalnom nivou, ponajviše zbog zatvaranja granica i nametnutih ograničenja sa ciljem spriječavanja širenja virusa.

Mnoge zemlje koje proizvode naftu uveliko se oslanjaju na cijenu nafte kada planiraju punjenje državnog budžeta. Rusija je upravo jedna od njih i trenutno vodi ekonomsku bitku za preživljavanjem, jer nije samo došlo do pada cijena energenata, već i do pada njihove potražnje.

Turska je posebno u posljednjoj godini dana napravila rezove u nabavkama ruskog gasa, što je izazvalo negodovanje u Rusiji. Turska je ruski gas zamijenila jeftinijim gasom iz Azerbejdžana, što je dovelo do značajnih gubitaka za Rusiju posebno u ovoj kriznoj godini.

Rusija je zvanično neutralna u pogledu sukoba između Armenije i Azerbejdžana. Međutim, realnost koja se krije iza ovoga je opšte poznata.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021