Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Više od 20 ruskih borbenih aviona i dva broda su presrela britanski razarač blizu Krima

Avioni ruskog ratnog zrakoplovstva, uključujući Su-34, Su-24M, Su-27, Su-30 i MiG-29 (Foto: Wikimedia)

Iako je britansko ministarstvo odbrane ranije negiralo ruske tvrdnje o uznemiravanju njihovog razarača, izvještaji BBC-a i snimci objavljeni na Twitteru idu u prilog ruskoj verziji događaja


Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je ruski patrolni brod ispalio hice upozorenja i bacio bombe na rutu kojom se kretao HMS Defender, dok je plovio oko 19 kilometara od obale polutoka Krim.

Vlada Velike Britanije odbacila je ruske tvrdnje o incidentu i porekla da je ispaljen bilo kakav hitac upozorenja. Međutim, dopisnik BBC-a na ratnom brodu izjavio je da je brod naišao na agresivne reakcije ruske vojske. Zrakoplovi su se mogli čuti iznad glave dok je dopisnik BBC-a, Jonathan Beale, opisivao dešavanja na brodu s palube HMS Defendera u Crnom moru, ploveći prema Gruziji.

Iako Rusija tvrdi da su poluotok i njegove vode ruska teritorija, Velika Britanija kaže da je HMS Defender prolazio kroz ukrajinske vode uobičajenom i međunarodno priznatom tranzitnom rutom. Rusko ministarstvo odbrane navelo je da su “opasne radnje” broda britanske mornarice, koji je ušao u njihove vode, predstavljale “grubo kršenje” međunarodnog zakona i konvencije UN-a, te zatražilo istragu.

Dopisnik BBC-a, Jonathan Beale, navodi da su putem radija izdata “neprijateljska upozorenja”, uključujući i ono u kojem je rečeno da “ako ne promijenite kurs, pucat ćemo”. Beale dalje navodi da dok je HMS Defender plovio brodskom rutom, iznad njih su “zujali ruski avioni”. Kapetan broda Vincent Owen rekao je da je brod u blizini otkrio više od 20 ruskih vojnih aviona. Kapetan je rekao da je njegova misija bila sigurna, ali bez sukoba.

Prema informacijama ruske vojske, između 12:06 i 12:08 sati po lokalnom vremenu, ruski granični ophodni brod ispalio je hitac upozorenja kako bi pokušao odvratiti britanski ratni brod od ulaska u vode okupiranog polutoka Krim. Desetak minuta kasnije, SU-24 je bacio bombe upozorenja na rutu kojom se kretao razarač, što Britanci zvanično negiraju.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021