Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Velika vojne vježbe NATO na Balkanu u potpunom okruženju Srbije: Branilac Evrope 21

Fotografija: Defender Europe 20

Branilac Evrope je velika godišnja, multinacionalna, zajednička vojna vježba koju predvodi američka vojska osmišljena da izgradi spremnost i interoperabilnost između američke vojske, NATO saveznika i partnerskih vojski

Vojna vježba Branilac Evrope (Defender Europe) pod vodstvom američke vojske započela je ovog mjeseca i trajat će do mjeseca juna ove godine.

Više od 28 000 vojnika sastavljenih od multinacionalnih snaga iz 26 država izvest će gotovo istovremeno operacije u više od 30 područja sa ciljem obuke u desetak zemalja.

Vojna vježba Branilac Evrope 21 održat će se u potpunom okruženju države Srbije (Ilustracija: Defender Europe)

Američka ambasada u Sarajevu prethodo je potvrdila da će vježba biti održana i na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ove godine vježba će također uključivati značajno sudjelovanje američkog ratnog zrakoplovstva i američke mornarice. Vježba će koristiti ključne kopnene i pomorske rute koje povezuju Evropu, Aziju i Afriku.

Vježba će obuhvatiti nove vrhunske sposobnosti, uključujući sredstva za protuzračnu i protivraketnu odbranu.

“Branilac Evrope 21 pruža nam mogućnost da ojačamo sposobnosti zajedno sa saveznicima i partnerima iz strateški važnih regiona Balkana i Crnog Mora i kolektivno budemo spremni da odgovorimo na bilo kakvu krizu koja bi mogla da izbije” rekao je povodom početka vježbe komandant američkih snaga za Evropu i Afriku general Kristofer Kavoli.

Partnerske snage iz Turske, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Bugarske i Mađarske održavaju zajedničku vojnu vježbu

Glavno područje održavanja vojnih vježbi je Balkan, uključujući BiH, a manji dio vojnih manevara izvest će se u Baltičkim državama i Njemačkoj.

Defender Europe 20

Prema navodima Balkanske bezbjednosne mreže, koristiće se gotovo svi veći vojni poligoni regiona: Slunj u Hrvatskoj, Manjača i Glamoč u BiH, Krivolak u Severnoj Makedoniji i baza KFOR-a Bondstil kod Uroševca.

Ukupno će biti upotrebljeno 30 poligona širom Evrope. Osim kopnenih snaga, zbog transporta i njegovog obezbjeđenja značajnu ulogu imaju Ratne mornarica i Ratno vazduhoplovstvo SAD i artiljerijsko raketne jedinice PZO.

U isto vrijeme na Balkanu bit će održane dvije vojne vježbe koje su dio velike vježbe “Defender Europe”.

Vježbe u okviru “Defender Europe 21”

Od početka do sredine maja bit će održana vježba “Brzi odgovor 21” (Swift Response 21) sa preko 7.000 vojnika iz 11 zemalja, predvođenih SAD-om koji će izvesti vazdušni desant u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

“Trenutni odgovor 21” (Immediate Response 21) bit će održan od sredine maja do početka juna. Kako navodi Balkanska bezbjednosna mreža u toj vježbi sudjelovat će 796 vojnika iz SAD-a, 800 iz Grčke, 774 iz S. Makedonije, 725 iz Hrvatske, 565 iz Albanije, 517 iz Bosne i Hercegovine, 300 iz Slovenije, 217 sa Kosova, 200 iz Crne Gore, 100 iz Velike Britanije i 4 iz Kanade.

U isto vrijeme vježba “Čuvar sablje” (Saber Guardian) odigrat će se na teritoriji Mađarske, Rumunije i Bugarske sa oko 13.000 vojnika.

Njihov zadatak bit će bojeva gađanja, protuzračna odbrana i medicinska evakuacija.

“‘Defender-Europe 21’ nam pruža najbolju mogućnost da usavršimo naše sposobnosti skupa s našim saveznicima i partnerima u strateški važnoj regiji Balkana i Crnomorskoj regiji kako bismo kolektivno bili spremni odgovoriti na svaku eventualnu krizu”, poručio je Cavoli.

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Bilateralna vježba” održala se prošle godine na poligonima Glamoč i Manjača.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

U vojnoj vježbi su sudjelovala dva američka borbena aviona F-16, koji su simulirali blisku zračnu podršku vojnicima Oružanih snaga BiH.

Dolazak nove američke administracije usmjerio je cijeli region ka transatlantskim integracijama, što u određenom smislu smanjuje mogućnost destabilizacije Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine i Kosova.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021