Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Velika Britanija i Turska jačaju bilateralnu saradnju

Britanski premijer Boris Johnson i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: IHA)

London i Ankara utrkuju se za postizanje sporazuma prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU

Velika Britanija i Turska trebale bi u utorak potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, prvi otkako je Boris Johnson osigurao novi trgovinski sporazum s EU.

Dvije nacije dovršile su tekst “sporazuma o kontinuitetu” koji replicira postojeće trgovinske uvjete između Ankare – koja ima sporazum o carinskoj uniji s Briselom – i Londonom. Prema podacima Odjela za međunarodnu trgovinu, bilateralna trgovina između Turske i Velike Britanije prošle godine je iznosila skoro 19 milijardi funti.

Očekuje se da će dokument ove sedmice potpisati predstavnici obje strane. Razmjena diplomatskih nota omogućit će tada da sporazum stupi na snagu iako nema dovoljno vremena da ga ratificiraju parlamenti dvije zemlje, prije nego što Velika Britanija napusti jedinstveno tržište EU 31. decembra.

„Dogovor koji očekujemo da potpišemo ove sedmice osigurava trgovinske aranžmane bez carina i pomoći će u podršci našem trgovinskom odnosu, vrijednom 18,6 milijardi funti u prošloj godini. Pružit će sigurnost za hiljade radnih mjesta širom Velike Britanije u proizvodnoj, automobilskoj i čeličnoj industriji, ” izjavila je Liz Truss, sekretar za međunarodnu trgovinu.

Velika Britanija je drugo najveće izvozno tržište za Tursku nakon Njemačke, ali carinska unija koju Ankara ima sa EU onemogućava da sporazum o slobodnoj trgovini bude finaliziran dok se ne postigne dogovor o Brexitu.

To je izazvalo strah kod turskih proizvođača bijele tehnike, automobila i tekstila da bi njihovi proizvodi mogli biti pogođeni visokim uvoznim carinama i da bi se mogli suočiti s kašnjenjem na granici sa Velikom Britanijom, ukoliko bi Britanija izašla iz EU bloka.

Jedan britanski zvaničnik rekao je da postoji “trenutni osjećaj olakšanja” u sporazumu, dodajući da su i turski proizvođači i njihove britanske kolege bili zabrinuti zbog izgleda da se ne postigne dogovor.

“Velika Britanija je najveće izvozno tržište za kućanske aparate koji se proizvode u Turskoj”, rekao je Hakan Bulgurlu, izvršni direktor turskog proizvođača Arcelik, koji trguje u Evropi.

“Pozdravljamo napore da se brzo finalizira sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Velike Britanije koji će zadržati suštinu našeg necarinskog i bez kvotskog partnerstva.”

Dogovorom se nastoje replicirati trgovinski sporazumi koji trenutno postoje između Velike Britanije i Turske, bez carine na svu nepoljoprivrednu robu, prema izjavama britanskih zvaničnika.

Velika Britanija se također složila da ukine preferencijalne carine koje Turska uživa na neke poljoprivredne proizvode u okviru svoje carinske unije s EU.

Sporazum sadrži klauzulu o preispitivanju koja zahtijeva da se dvije države ponovo sastanu u naredne dvije godine, kako bi razgovarale o daljnjem proširenju dogovora na usluge, uključujući digitalne usluge, i liberalnije propise o trgovini i poljoprivredi.

Ankara godinama traži sličnu nadogradnju svog carinskog sporazuma s EU, ali je taj proces uglavnom blokiran iz političkih razloga jer se odnos između predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i evropskih čelnika pogoršao. Mnogi su članovi bloka uznemireni onim što vide kao rastuću autoritarnost turskog lidera i njegovu agresivnu vanjsku politiku.

Britanski zvaničnik rekao je da će Britaniji biti lakše zauzeti “pragmatičan” pristup s Turskom, dodajući da će nadograđeni sporazum o slobodnoj trgovini biti “win-win” za obje zemlje.

Turski ministar trgovine, Ruhsar Pekcan, potvrdio je u nedjelju da je nacrt sporazuma između dvije zemlje “spreman za potpisivanje”, dodajući da je Ankara razgovarala i s EU i sa Velikom Britanijom o tome kako ubrzati kompletan proces.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021