Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Veličanstveno mjesto koje čeka da bude otkriveno – Šuša

Susret nevladinih organizacije u azerbejdžanskom gradu Šuši

Nakon oslobađanja Nagorno Karabaha od okupacije, država Azerbejdžan pokrenula je masovne akcije obnove infrastrukture, historijskih i kulturnih centara regije.


Zemlja sa historijom bogatom koliko i njeni tereni. Njene planine i ravnice – dom neustrašivih, izdržljivih ljudi koji su preživjeli teškoće koje su većini bile nezamislive, ali su ipak preživjeli, pazeći jedni na druge, boreći se za zaštitu svojih domova i kulture, bogatog multikulturalnog mozaika koji su održavali kroz stoljeća.

“Biser Karabaha” Šuša se prije okupacije zvala “Pariz Južnog Kavkaza”. Grad je bio poznat po misterioznoj ljepoti i poznat je simbol azerbejdžanske historije i kulture. Također je vrijedno spomenuti da su u ovom gradu rođeni mnogi istaknuti azerbejdžanski muzičari i učenjaci.

Obnova kulturnih i historijskih spomenika u Šuši je u toku (FOTO: Twitter)

Prošle godine Azerbejdžanci su učinili nezamislivo i unijeli novi život u Karabah, oslobodivši ga od ilegalne okupacije koja je trajala blizu 30 godina. Hiljade interno raseljenih osoba treba da se vrate svojim kućama i uskoro će se moći vratiti.

Za sada su neki imali sreću posjetiti svoje domove, a prizor je bio i srdačan i srceparajući. Teško je opisati emocije koje teku vašim venama. Kad jednom prođete ulicama Šuše, još uvijek možete osjetiti krv boraca koji su žrtvovali svoje živote kako bi je oslobodili, možete čuti zvukove metaka koje su jednom ispaljivali na vaš dom, osjetiti miris spaljenih kuća , pogledati bolne ratne zločine i terorizam.

Sve to podsjeća na turski grad, Čanakkale, koji je poznat kao grad šehida. Putovanje u Šušu je kao putovanje u svetu zemlju za sve Azerbejdžance, koji su strpljivo čekali da dođe ovaj dan. Dana 12. septembra 2021. godine nevladine organizacije Azerbejdžana pozvane su da posjete Šušu u organizaciji države Azerbejdžan.

Kad smo prvi put posjetili Šušu nakon oslobođenja Karabaha, osjećali smo da će se uskoro i naša djeca vratiti ovamo i da će doline ponovno procvjetati. Pogled koji oduzima dah sa Šušine ravnice Jidir bio je mjesto gdje smo mogli udahnuti svjež planinski zrak i izraziti zahvalnost Gospodaru što nam je podario ovu slavnu pobjedu. Posjeta ovim zemljama nakon toliko vremena činila se nadrealističkom i zauvijek ćemo biti zahvalni predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i hrabrim sinovima koji su se hrabro borili da zaštite naše domove i kulturu.

Kad smo bili u Šuši, mogli smo osjetiti slike iz prošlosti koje će nas uvijek podsjećati na one koji su ovu zemlju obogatili muzikom, pjesmama, umjetnostima, zanatima, na one koji su osigurali da Šuša zauvijek ostane poznata kao duša Azerbejdžana.

Čim su ove teritorije oslobođene, vratile su stare tradicije, narod Azerbejdžana udahnuo je život nekada uništenim ratnim gradovima. Održan je međunarodni festival Khari Bulbul, a muzičari i umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su da učestvuju u ovom posebnom događaju koji se zadnji put dogodio prije okupacije. Nekada vandalizirane statue, muzeji, škole i domovi obnavljaju se, a život se vraća u kulturnu prijestolnicu.

Slijede pjesničke večeri, muzički festivali i drugi međunarodni događaji. Uz njihov povratak, stanovnici Azerbejdžana također nastoje ovaj grad, nekada poznat kao „Pariz Južnog Kavkaza“, pretvoriti u sljedeću turističku destinaciju.

Ovo multikulturalno i veličanstveno mjesto smješteno je na vrhu planine i ima prekrasan pogled. Šuša čeka da je posjete građani iz cijelog svijeta, a kako je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev spomenuo, izvode se radovi na rekonstrukciji i izgradnji te se obnavlja historijska slika Šuše. I nakon toga, Šuša će postati kapija modernog turizma u azerbejdžanskom svijetu.

Autor: Fuad Huseynzade, predsjednik za podršku novinarima u sklopu sindikata za aktivnosti dijaspore

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021