Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Vašington postavio ultimatum Grcima: Izbacite S-300 iz upotrebe

Grčki protivraketni sistem S-300

Vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa opire se protiv američkog pritiska da “odmah” izbace iz upotrebe svoj sistem protivraketne odbrane S-300


Medijski izvještaji navode da Vašington vrši pritisak na saveznicu NATO-a, Atinu, da iz upotrebe izbace odbrambene sisteme ruske proizvodnje S-300, što je navelo grčke medije da najnovije američke pokušaje označe kao “ucjenu” u članku koji je objavila Pentapostagma.

Prema izvještaju, vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa se opire američkom pritisku da “odmah” odbace svoj sistem protivraketne odbrane, naglašavajući da dotični S-300 “ne stvaraju nikakve probleme”.

Slovački protivraketni sistem S-300PS (Foto: Wikimedia)

“Želimo proširiti bilateralne odnose, ali ne može se od nas tražiti da ugasimo sistem. S-300 ne uzrokuju nikakve probleme”, navodi se da je Mitsotakis izjavio kada su ga upitali o američkom zahtjevu.

To se događa nakon višegodišnjeg američkog pritiska na Tursku da odustane od dogovora o kupovini naprednih sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, što je Ankaru navelo da ukaže na dvostruke standarde Vašingtona u odnosu sa susjednom Grčkom koja posjeduje vlastite S-300.

Sistem S-300 je uveden u operativnu upotrebu 1978. godine. Dizajniran je za odbranu od zračnih prijetnji, i smatra se jednim od najmoćnijih sistema protuzračne odbrane u svijetu.

Rusija je isporučila sisteme S-300 za čak dvadeset drugih država, uključujući zemlje članice NATO-a poput Bugarske, Grčke i Slovačke. Kriza oko otoka Kardak u Egejskom moru, koja je izbila krajem 1995. godine i dostigla vrhunac u januaru 1996. godine, postala je prekretnica u grčkoj odbrambenoj strategiji.

U neuspjehu u sporu sa Turskom oko otoka Kardak, Grčka je zaključila da proporcionalna prodaja oružja koju su SAD preferirale s obje strane, odnosno Grčkom i Turskom, radi postizanja ravnoteže između dvije zemlje nije mogla ispuniti njihove potrebe.

Prvi korak koji je Atina preduzela u tom pogledu 1996. godine bio je potpisivanje sporazuma s Rusijom o kupovini sistema protuzračne odbrane S-300, koji su planirali rasporediti na teritoriji pod kontrolom kiparskih Grka.

Ove rakete nisu mogle biti raspoređene na južnom Kipru zbog turskog pritiska, ali su 1998. godine raspoređene na grčkom ostrvu Kreti, čija strateška važnost neprestano raste.

2 Comments

2 Comments

  1. Blogi Popularnonaukowe

    11/05/2022 at 08:11

    This is some good material. It took me a while to find this site but it was worth the time. I noticed this page was buried in bing and not the number one spot. This website has a lot of first-rate material and it doesnt deserve to be burried in the search engines like that. By the way I am going to save this web publication to my list of favorites. Have you considered promoting your blog? add it to SEO Directory right now 🙂

  2. www.xmc.pl

    10/05/2022 at 06:42

    I sign into my Tumblr account, and switch the dashboard from my main blog to the secondary blog, then I go to Account > Preferences > Customize your blog, but then it just takes me to the customization page for my main blog. Any way to customize my secondary blog, or should I just create a second account altogether?.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021