Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Usred napetosti sa Turskom, Grčkoj stiže podrška iz Francuske i Izraela

Francuski predsjednik Makron, i izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Francuska će povećati svoju vojnu prisutnost u istočnom Sredozemlju, rekao je u srijedu predsjednik Emmanuel Macron. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je „punu“ podršku Grčkoj.

Francuski čelnik izrazio je zabrinutost zbog “jednostranog” istraživanja Turske u razgovoru s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, navodi se u izjavi Macronovog ureda, dodajući da bi potraga za resursima trebala “prestati kako bi se omogućio miran dijalog” između susjednih članica NATO-a.

Francuska će „privremeno pojačati“ svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“.

Turska je dugo vremena osporavala jednostrano bušenje grčke uprave na Kipru, u istočnom Sredozemlju, tvrdeći da Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) također ima prava na resurse u tom području.

Ankara optužuje Atinu da provodi maksimalističku politiku u istočnom Sredozemlju i naglašava da njezini pomorski zahtjevi krše suverena prava Turske.

Planovi Turske za seizmička istraživanja sa brodom Oruc Reis kod otoka Kastellorizo, izazvali su oštru reakciju u Atini prošlog mjeseca.

Ankara je kasnije pristala obustaviti bušenja kod grčkog otoka “na neko vrijeme”, ovisno o ishodu pregovora s Atinom, Evropskom unijom i Njemačkom.

Ali predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog petka je rekao da grčka strana nije održala obećanja, te je rekao da je još jedan brod, pod nazivom Barbaros Hayrettin paša, također biti poslan u Istočno Sredozemlje, nakon što je Grčka potpisala sporazum o pomorskom razgraničenju s Egiptom.

Turska kaže kako ovaj sporazum krši njen kontinentalni pojas i pomorska prava.

Dok Ankara nastavlja braniti svoje interese na istočnom Sredozemlju diplomatskim i vojnim aktivnostima, ona također poziva međunarodnu zajednicu, posebno zemlje regije, na sveobuhvatnu saradnju temeljenu na pregovorima.

Grčki ministar vanjskih poslova u četvrtak je otputovao u iznenadnu posjetu Izraelu

Izrael je izrazio podršku Grčkoj u sporu s Turskom oko ekonomskih zona na istoku Sredozemlja.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela objavilo je rijetku deklarativnu izjavu da “Izrael pažljivo prati napetosti u istočnom Sredozemlju.“

“Izrael izražava punu podršku i solidarnost s Grčkom u njenim pomorskim zonama i njeno pravo na razgraničenje ekskluzivne ekonomske zone”, saopštilo je ministarstvo.

Ubrzo nakon što je izjava objavljena, ambasador Izraela u Grčkoj Yossi Amrani sastao se s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom, koji je kasnije najavio da će doći u Izrael u četvrtak i sastati se s ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem.

Situacija u istočnom Sredozemlju će biti glavna tema susreta.

Izraelska reakcija dolazi u vrijeme dok je Turska poslala svoju mornaricu, kako bi zaštitila svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu, na koju Grčka tvrdi kako polaže pravo na osnovu sporazuma sa Egiptom.

Grčka i Izrael postali su bliski saveznici posljednjih godina, radeći zajedno na energetskim projektima poput plinovoda EastMed, koji je planiran da bude najduži plinovod na svijetu, a koji bi iz Izraela preko otoka Kipar stigao do grčkog kopna.

Planirani plinovod između Grćke i Izraela

Iako je Grčka lobirala kod svojih saveznika da joj daju javne izjave podrške, i unatoč tome što je bilo jasno da će Izrael podržati Grčku u ovoj situaciji, Izrael je uglavnom šutio dok se kriza rasplamsavala posljednjih mjeseci.

Dok je Grčka saveznik Izraela, izraelska vlada je nastojala izbjeći direktno neprijateljstvo sa Turskom.

Još jedan razlog izraelske šutnje bio je i vremenski okvir: tenzije koje bi narasle između Grčke i Turske, utišale bi se kroz nekoliko dana.

Ali izgleda da trenutna kriza nema brzo rješenje. Izrael smatra kako je Turska glavna prepreka za projekat uspostavljanja plinovoda EastMed, između Grčke i Izraela, međutim kako tvrde izraelski zvaničnici, Izrael ne želi da dođe do eskalacije u ovoj regiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021