Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Uskoro susret predsjednika Rusije i Turske u Sočiju kako bi se razgovaralo o Siriji

FOTO: Press služba turskog predsjednika

Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiti Rusiju do kraja ovog mjeseca radi razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom o nasilju na sjeverozapadu Sirije, gdje Moskva i Ankara podržavaju suprotne strane, izjavila su u petak dva turska zvaničnika.


Turska je u prošlosti podržala opozicione sirijske grupe koje su pokušale srušiti režim Bašara al-Asada, dok je Rusija pomagala u jačanju Asadovog režima nakon decenije sukoba.

Obje strane žalile su se na kršenje primirja koje su dogovorile prije 18 mjeseci u sjeverozapadnoj regiji Idlib, posljednjem preostalom uporištu sirijske opozicije, gdje Ankara tvrdi da su dva turska vojnika ubijena u napadu u subotu.

Zajedničke patrole između ruskih i turskih snaga na autocesti M4 u sirijskoj provinciji Idlib (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

“Glavna tačka dnevnog reda je Sirija, odnosno Idlib”, rekao je visoki turski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, o planiranim razgovorima u ruskom odmaralištu Soči. “Uslovi navedeni u Idlibskom sporazumu nisu u potpunosti provedeni.”

Sporazum iz marta 2020. godine uslijedio je nakon sukoba, koje su Tursku i Rusiju gotovo dovele na ivicu direktnog sukoba, natjeravši skoro milion ljudi da napuste svoje domove.

“Ne bi trebalo biti nove nestabilnosti u Siriji”, izjavio je za Reuters drugi turski zvaničnik.

Erdoganova planirana dvodnevna posjeta uslijedit će nakon njegove posjete Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UNGA) u New Yorku sljedeće sedmice, potvrdili su turski zvaničnici, ne navodeći tačne datume.

Uprkos podršci suprotstavljenim stranama u sirijskom i libijskom sukobu, Turska i Rusija uspostavile su blisku saradnju u sektoru odbrane, energetike i turizma.

Članica NATO-a Turska kupila je ruske sisteme protuzračne odbrane S-400, što je izazvalo američke sankcije protiv turske odbrambene industrije, dok se navodno vode razgovori s Rusijom o mogućoj kupovini druge serije.

Oba turska zvaničnika potvrdila su da će se o tome razgovarati, kao i o energetskim projektima i turizmu.

Ankara i Moskva su se kao rivali našli ponovo na suprotnim stranama za vrijeme sukoba u Nagorno-Karabahu, tokom borbi između azerbejdžanskih i armenskih snaga prošle godine. Iako je Rusija posredovala u primirju između Azerbejdžana, kojeg je podržavala Turska, i Armenije, Moskva s Ankarom radi na kontroli provođenja prekida vatre.

Turska je također naljutila Rusiju ranije ove godine kada je prodala turske bespilotne letjelice Ukrajini, usred napetosti oko regije Donbasa, a kasnije i Poljskoj, što je bila prva takva prodaja jednoj članici NATO -a.

Zvaničnik je rekao da će se o Nagorno-Karabahu i prodaji dronova razgovarati u Sočiju, dok je visoki zvaničnik rekao da bi se moglo razgovarati o daljoj odbrambenoj saradnji.

Turska se mjesecima unazad priprema za eventualno novu ofanzivu sirijskog režima i njegovih saveznika u pravcu Idliba. Turska vojska je u regiji značajno ojačalo svoje vojne prisustvo, rasporedivši samo u regiju Idliba između 15 i 20 hiljada vojnika, hiljade tenkova, oklopnih vozila, sistema artiljerije i protuzračne odbrane.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021