Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Usamljeni Emirati žele normalizaciju odnosa sa Turskom

Državni ministar vanjskih poslova UAE dr. Anwar Gargash (Fotografija: AP)

Ujedinjeni Arapski Emirati žele normalizirati svoje odnose s Turskom, izjavio je kasno u nedjelju državni ministar vanjskih poslova UAE.

Govoreći u intervjuu za SkyNews Arabia sa sjedištem u UAE, Anwar Gargash je rekao: “Ono što želimo reći Turskoj je da želimo normalizirati naše odnose u okviru međusobnog poštovanja suvereniteta.”

Konstatujući da ne postoje osnovi za probleme među državama, Gargash je pozvao Ankaru da prekine svoju “podršku Muslimanskom bratstvu i obnovi svoje odnose” s arapskim svijetom.

Nekoliko dana nakon normalizacije veza između Katara i Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta, Gargash je rekao da su UAE broj 1 trgovinski partner za Tursku na Bliskom istoku, dodavajući da: “Ne gaje nikakve konflikte s Turskom.”

Odnosi između Turske i UAE dosegnuli su najniži nivo, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Ankara mogla suspendirati diplomatske veze s administracijom Abu Dhabija nakon sporazuma o normalizaciji između UAE i Izraela.

Turski zvaničnici rekli su da UAE podržavaju terorističke organizacije koje ciljaju Tursku, koristeći ih kao korisno političko i vojno sredstvo u inostranstvu.

UAE su dio koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu koja je pokrenula razornu zračnu kampanju protiv Hutija 2015. godine, dodatno eskalirajući krizu u ratom zahvaćenoj zemlji.

U Libiji Abu Dhabi podržava pučističkog generala Halifu Haftara i nastoji svrgnuti legitimnu vladu GNA, priznatu od strane Ujedinjenih nacija. U Siriji podržava režim Bashara Assada u njegovoj ofanzivi protiv demokratije i građanskih prava. Turski zvaničnici također su optužili UAE da nude finansijsku i logističku podršku terorističkoj organizaciji PKK, koja vrši terorističke napade u Turskoj.

U augustu je turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) otkrila da će UAE, u saradnji sa Izraelom, pokušati destabilizirati Tursku, Iran i Katar. MIT je dodao da špijun UAE Mohammed Dahlan, koji održava kontakt s određenim nedavno uspostavljenim medijima u Turskoj, služi tome usmjeravanjem finansijskih sredstava tim organizacijama.

Prošle godine Turska je također razotkrila da špijunska mreža Emirata djeluje širom zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021