Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

UN: Američki Blackwater je pokušao likvidirati Libijsku vladu u Tripoliju

(Fotografija: Chuck Holton/Flickr)

Povjerljivi izvještaj UN-a kaže da je Blackwater poslao plaćenike da pronađu i izvrše atentat na libijske vođe

Erik Prince, osnivač sigurnosne kompanije Blackwater, prekršio je embargo Ujedinjenih nacija na isporuku oružja u Libiji, otkriva se u povjerljivom izvještaju UN-a dostavljenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Prema izvještaju, ozloglašena sigurnosna kompanija pokušala je dva puta likvidirati članove Vlade Nacionalnog jedinstva, koju podržavaju Ujedinjene nacije, 2019. godine.

U izvještaju se navodi da je Prince poslao strane plaćenike i oružje kako bi podržao libijskog generala Halifu Haftara protiv vlade GNA sa sjedištem u Tripoliju.

Plaćenici su planirali formirati tim čiji je cilj ući u trag libijskim vođama i izvršiti atentat na njih, navodi se u izvještaju.

Prošlog decembra, tadašnji američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o pomilovanju četvorice američkih plaćenika koji su radili za Blackwater i bili osuđeni za ubistvo iračkih civila 2007. godine, što je Irak osudio.

Prince je također brat Betsy DeVos, koja je unutar Trumpove administracije radila kao sekretar za obrazovanje.

Libija se našla u unutrašnjem građanskom sukobu od svrgavanja ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

Libijske suparničke grupe su se 5. februara ove godine dogovorile da, uz posredovanje UN-a u Ženevi, formiraju privremeni organ koji će voditi zemlju do izbora u decembru ove godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021