Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ukrajinski Bayraktar Tb2 otkrili pozicije ruskih PZO sistema u Donbasu

Ukrajinski Bayraktar TB2 (Fotografija: Baykar)

Bespilotna letjelica Bayraktar TB2, koja se nalazi u inventaru ukrajinskih oružanih snaga, izvela je izvidnički let iznad regije Donbasa i otkrila pozicije ruskih PZO sistema

Jurij Misjagin, zamjenik predsjedavajućeg Ukrajinske komisije za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajni rad, izjavio je da su bespilotne letjelice Bayraktar TB2 izvele izviđački let u regiji Donbasa i otkrile razne ciljeve “neprijateljskih elemenata.”

Naglasio je da su se bespilotne letjelice TB2 najbolje dokazale protiv ruske vojne opreme, posebno tokom operacije „Izvor mira“ u Siriji.

Misyagin je izjavio da su TB2 raspoređene u regiji i da su do sada “izvodile samo izviđačke letove”.

Također je rekao da su među ciljevima koje je TB2 otkrio tokom leta navedeni sistemi PZO: Pantsir S-1, S-125, sistem Tor, haubice i tenkovi.

U pismenom saopštenju ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je da je ukrajinska vojska nedavno koristila bespilotne letjelice Bayraktar TB2. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izjavilo je da su u zbivanjima u Siriji, posebno u napadima na vojsku Bašara al-Assada, turske bespilotne letjelice bile vrlo efikasne.

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan potpisali su sporazum o kupovini 12 turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 za ukrajinsku vojsku u januaru 2019. godine.

Izvodeći aktivne izviđačke i nadzorne letove, Bayraktar TB2 ima sposobnost da u realnom vremenu pruži prijenos slike u operativne centre, te po potrebi i uništava ciljeve.

Može se pohvaliti plafonom leta od 8.239 metara i maksimalnom vremenskom dužinom leta od 27 sati. Ono što je najinteresantnije je da proruski pobunjenici i ruska vojska nisu uspjeli na vrijeme otkriti letjelicu i spriječiti njen izvidnički let iznad Donbasa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021