Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Ukrajinska vojska preuzima tursku vojnu doktrinu korištenja bespilotnih letjelica

Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 - koje je Ukrajina počela aktivno koristiti ove godine (FOTO: Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

Ukrajina je za 2020. godinu izdvojila najveći iznos za budžet odbrane od svoje nezavisnosti, proširujući vojnu saradnju sa Turskom, SAD-om i Francuskom i nabavaljujući njihovo naoružanje


Nakon poraza u ratu protiv proruskih separatista na istoku, koje je podržavala Rusija, Ukrajina je izvukla pouku i okrenula se vojno-sigurnosnoj saradnji sa Zapadom, uvodeći NATO standarde i opremu u svoje oružane snage.

„Glavni cilj Ministarstva odbrane je razvoj oružanih snaga Ukrajine, pa bi se postotak budžeta trebao znatno povećati i postati najveći budžet Ministarstva odbrane od nezavisnosti Ukrajine“, izjavio je Andrii Zagorodniuk, ukrajinski ministar odbrane.

Od 2013. godine vojni budžet Ukrajine se utrostručio, sa 1,8 milijardi dolara u 2013. godini narastao je na 5,2 milijarde u 2020. godini.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, u sredini, okružen vojnicima dok posjećuje ratom pogođenu regiju Donjecka na istoku Ukrajine, 11. februara 2021. godine (Fotografija: Ured za medije ukrajinskog predsjednika)

Plate vojnika, uniforme, uslovi službe i oprema su se također višestruko popravili. Stanje obučenosti i opremljenosti ukrajinske vojske danas i one od 2014. godine, pred rusku okupaciju Krima, potpuno je različita.

Nakon osnovih modernizacija kopnenih snaga, Ukrajina sada nastoji modernizovati svoje ratno zrakoplovstvo, mornaricu i sisteme protuzračne i protivraketne odbrane, kroz nabavke naprednih zapadnih borbenih aviona, ratnih brodova i PZO sistema.

Ukrajina razmatra nabavke između američkih i francuskih borbenih aviona

Kijev namjerava kupiti višenamjenske borbene avione proizvedene na Zapadu, kao dio programa modernizacije ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Tako će novi borbeni avioni zamijeniti zastarjele avione iz sovjetske ere.

Plan Kijeva za nadogradnju vojne avijacije, koji će također uključivati zamjenu helikoptera, školskih i transportnih aviona, koštat će oko 12 milijardi dolara.

Međutim, s obzirom na potrebe ukrajinske vojske, taj je iznos premali da bi zadovoljio sve njene potrebe.

Očekuje se da će novi avioni zamijeniti nekoliko sovjetskih modela. To su avioni MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M i Su-24MR.

S obzirom na troškove i političke čimbenike, Ukrajina će očito birati između modernizovanih modela četvrte generacije. Najizgledniji kandidati su američki F-16 Block 70/72 i francuski Dassault Rafale.

Dugoročni planovi pokazuju da će Ukrajina kupiti oko 108 višenamjenskih borbenih aviona. Preobuka pilota ukrajinske borbene avijacije planira se izvoditi u fazama.

Ukrajina pored borbenih aviona, razmatra nabavke američkih sistema protuzračne odbrane, sa fokusom na Patriot, što je bivši ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko otvoreno zatražio od Trumpove administracije. Međutim, zvaničnog dogovora do danas nije bilo.

Ukrajinska saradnja sa Turskom i nabavka turskog naoružanja

Prema saopštenju objavljenom 15. decembra 2020. godine, ukrajinski ministar odbrane, Andrii Taran, potpisao je dokumente tijekom zvanične posjete Ukrajini Ismaila Demira, šefa turske odbrambene industrije.

Radi se prvenstveno o nabavkama naoružanja čiji je cilj radikalno jačanje borbenih sposobnosti ukrajinske mornarice i poboljšanja sigurnosti u regijama Crnog i Azovskog mora.

Turska korveta Ada klase proizvedena u okviru projekta MILGEM

Prema mišljenjima vojnih stručnjaka i informacijama iz medija, radi se o naprednoj turskoj korveti iz projekta Milgem koja bi značajno pojačala ukrajinske mornaričke sposobnosti u Crnom moru.

Ukrajina također planira dodatnu nabavku kao i zajedničku proizvodnju velike količine taktičkih bespilotnih letjelica Bayraktar Tb2, koje su se pokazale smrtonosnim po ruske PZO sisteme i oklop u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu.

Pored bespilotnih letjelica i ostalog naoružanja, iz ukrajinskih medijskih izvora plasirane su informacije kako Ukrajina sarađuje sa Turskom u pogledu motora za dalekometne krstareće rakete Gezgin, koje bi ove ili naredne godine zvanično trebale biti predstavljene i testirane.

Prethodno je Ukrajina, prema izvještajima ukrajinskih medija, tražila da kupi američke krstareće rakete Tomahawk, međutim nije dobila pozitivan odgovor.

Ukrajina će u budućnosti nastojati primijeniti tursku vojnu doktrinu protiv Rusije

Turski uspjeh u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu bio je veliki motiv za Ukrajinu i njeno zbližavanje sa Turskom.

Ukrajinci su iz ovoga razloga najveću pažnju, kada je u pitanju vojno-sigurnosna saradnja, upravo usmjerili prema Turskoj.

Međutim, da li je sličan scenariji moguć u današnjim uslovima na istoku Ukrajine?

Ukoliko pogledamo situaciju iz Libije i Nagorno-Karabaha, da, Rusija je tamo bila prisutna ali kao sporedni faktor.

Rusija je u ovim ratovima bila prisutna uglavnom posredstvom plaćenika Wagner grupe ili sporazuma o sigurnosnoj saradnji.

Na granici Rusije i Ukrajine ruska vojska je aktivno prisutna i pokušati izvesti libijski ili scenariji iz Nagorno-Karabaha tamo je daleko teže i u sadašnjim uslovima gotovo nemoguće.

Glavni razlog ili prepreka za ovakvo nešto je trenutačna nemogućnost Ukrajine da ostvari dominaciju u zraku na granici sa Rusijom.

U svim dosadašnjim ratovima, uključujući Siriju, Libiju i Nagorno-Karabah, turske bespilotne letjelice su djelovale u zoni u kojoj je ostvarena zračna nadmoć nad protivnikom.

Na Krimu i u regiji Donbasa to trenutno nije moguće, jer bespilotne letjelice su vrlo laka meta za ruske borbene avione.

Međutim, ukoliko Ukrajina nabavi planirane lovačke avione od SAD-a ili Francuske u dovoljnim količinama, to bi moglo otvoriti put prodora bespilotnih letjelica i kamikaza dronova u regijama Donbasa ali i Krima.

Ukrajina ovakvo nešto planira u narednim godinama, što je jasno vidljivo iz njenih nastojanja da pokrene lokalnu proizvodnju ovog naoružanja.

Ukrajina je uspjela modernizovati svoje kopnene snage u određenoj mjeri, ali bez ozbiljne modernizacije ratnog zrakoplovstva, mornarice kao i sistema protuzračne i protivraketne odbrane nema puno šansi da napravi bilo kakav pomak u Donbasu i na Krimu.

Najveći nedostatak Ukrajine i prednost za Rusiju danas je to što se Rusija bori u suštini protiv “male Rusije” koju predstavlja Ukrajina, i koju Rusija jako dobro poznaje.

Ukrajina koristi sovjetske borbene avione, tenkove, sisteme protuzračne odbrane i druga oružja, čak i doktrinu napada – što je presudni faktor predvidljivosti i glavna prednost za Rusiju.

Zbog toga novi borbeni avioni, bespilotne letjelice, ratni brodovi kao i dalekometne krstareće rakete mogu postati presudni faktor za Ukrajinu u budućnosti.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021