Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Ukrajini će biti isporučene turske “stealth” korvete, koje planira rasporediti u Azovskom i Crnom moru

Turske korvete Ada klase, proizvedene u okviru programa MILGEM (FOTO: STM)

Ispostavilo se da su u sporazumu između Turske i Ukrajine, iz decembra 2020. godine, o prodaji nepoznate serije korveta turske proizvodnje uključena dva plovila.


Generalni konzul Ukrajine u Istanbulu, Alexander Haman, rekao je u jednoj turskoj televizijskoj emisiji da su sporazumom obuhvaćene dvije korvete klase Ada, koje će koproducirati turska kompanija za odbrambenu tehnologiju STM i ukrajinsko brodogradilište.

Prema sporazumu, prvi brod će biti isporučen u Ukrajinu do kraja 2023. godine u nedovršenom stanju, a zatim će biti dovršen u Ukrajini. Ukrajinska mornarica planira rasporediti korvete i u Crnom i u Azovskom moru.

Ukrajinski mornarički komandosi (FOTO: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Jedan turski izvor je potvrdio da je vrijednost ugovora oko 200 miliona eura (236 miliona američkih dolara), iako bi se to moglo promijeniti ovisno o ugovorima o udjelu i konfiguraciji broda.

Korveta klase Ada može izvoditi misije lociranja, klasifikacije, identifikacije i uništavanja zračnih, površinskih i podvodnih ciljeva, kao i služiti kao podrška mornaričkoj vatri. Također može obavljati pomorski nadzor, patrolne misije te zaštitu obale i infrastrukture.

Plovilo od 99,44 metara ima maksimalnu brzinu od 29 čvorova. Može nositi dva helikoptera S70 Seahawk. Njegovi senzori i oružje uključuju 3D radar. Također će biti opremljen elektrooptičkim senzorima, elektronskim sistemom podrške, laserskim sistemom upozorenja, sposobnošću otkrivanja i protumjera za torpeda, sonarom montiranim na trupu i dva topa od 12,7 mm sa elektrooptičkom sposobnošću.

Ceremonija rezanja čelika održana je u januaru za četvrtu korvetu klase Ada, prilagođenu za pakistansku mornaricu. U julu 2018. godine potpisan je ugovor o kupovini četiri broda Ada klase za pakistansku mornaricu. Prema sporazumu, dvije korvete trebale su biti izgrađene u Turskoj, a druge dvije u Pakistanu.

Bayraktar TB2 za ukrajinsku moranricu

Ukrajinska mornarica primila je ovog mjeseca isporuku prve bespilotne letjelice Bayraktar TB2, od turske odbrambene kompanije Baykar, prema informacijama ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je najavilo isporuku 15. jula putem svog službenog naloga na Twitteru. Nakon završetka prijemnih testova, bespilotna letjelica, zajedno s mobilnim terminalima za upravljanje i rezervnim dijelovima, bit će raspoređena u 10. brigadu mornaričke avijacije Ukrajine u Mikolajevu.

Baykar je 2019. godine objavio da je osigurao ugovor vrijedan 69 miliona dolara za prodaju šest borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini. Turski zvaničnici tada su rekli da je sporazum uključivao i municiju za naoružane bespilotne letjelice.

Načelnik generalštaba ukrajinske mornarice Oleksiy Neizhpapa ranije je rekao da se očekuje da će borbeni dronovi biti isporučeni do kraja 2021. godine. „Ove godine mornarica će dobiti prvi komplet bespilotnog kompleksa Bayraktar, koji će koristiti kopnene snage i marinci u Crnom i u Azovskom moru, ” izjavio je Neizhpapa 12. maja tokom foruma pod nazivom “Ukrajina 30”.

Posljednjih godina Turska i Ukrajina ojačale su svoju vojno-sigurnosnu saradnju. Ali Rusija, koja je okupirala i anektirala Krimsko poluostrvo u martu 2014. godine, sa velikom nelagodom gleda na rastuće odnose Ukrajine i Turske.

S obzirom na njihovu zajedničku historijsku pozadinu i strateške ciljeve, bilo bi pošteno reći da su odnosi Rusije i Turske vremenski i taktički. Kao rezultat toga, približavanje između Ukrajine i Turske, posebno u području proizvodnje naoružanja, može se gledati u ovom kontekstu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021