Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ukrajina razmatra nabavku francuskih borbenih aviona Dassault Rafale

Dassault Rafale (Foto: Dassault Aviation)

Prodaja borbenih aviona Dassault Rafale bi mogla biti na vrhu dnevnog reda za vrijeme predstojeće posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ukrajini

Poruka se glasno i jasno čula u Vašingtonu i Parizu – Ukrajina kupuje nove borbene avione.

Prema informacijama koje je objavio Intelligence online vlada ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog će započeti sa modernizacijom zastarjele flote ukrajinskih borbenih aviona iz sovjetskog perioda.

Navodi se da će ova tema biti na vrhu dnevnog reda predstojeće posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ukrajini, koja će se vjerovatno dogoditi u narednim mjesecima.

Francuska vlada vjeruje kako njen najsavremeniji borbeni avion ima najveće šanse da pobijedi na ukrajinskom tenderu, te kako je relevantan konkurent i za najnaprednije ruske borbene avione.

Budući da Ukrajina ekonomski stoji vrlo loše, ugovor o nabavci Rafala, kao i drugi francuski odbrambeni ugovori sa Ukrajinom, dobili bi finansijske garancije od Francuske sa pokrićem u iznosu od 85% posto. Francusko ministarstvo finansija već je izdvojilo 1,5 milijardi eura da to pokrije.

Kijev se dvoumi između američkog borbenog aviona F-16 Fighting Falcon i francuskog višenamjenskog borbenog aviona kao što je Dassault Rafale.

Međutim, vjerovatno će se u razmatranju naći i američki F-18 proizveden od strane kompanije Boeing, prema informacijama iz medija.

Bez sumnje, SAD neće propustiti priliku da američki borbeni avioni budu raspoređeni na ruskom pragu, što bi bio veliki udarac za Kremlj i Vladimira Putina.

Očekuje se kako će FA-18 biti predstavljen ukrajinskim vlastima u bliskoj budućnosti, jer Bidenova administracija želi pojačati svoju podršku Kijevu.

Američki kongres već pruža izdašnu odbrambenu i sigurnosnu pomoć Ukrajini u stotinama miliona dolara, izviještava Intelligence Online.

U međuvremenu su francuske kompanije od 2014. godine dobile niz ugovora u Ukrajini uz podršku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, navodi Intelligence Online.

FPB 98 patrolni čamac koji će Ukrajina nabaviti od Francuske (Fotografija: OCEA)

Kada predsjednik Macron stigne u predstojeću posjetu zemlji, francusko-ukrajinsko vijeće odbrane vjerovatno će izvršiti veći dio ukrajinske narudžbe za 20 lakih ophodnih brodova FPB 98, čija je izgradnja započela prošle godine u francuskom brodogradilištu OCEA Group.

U isto vrijeme, francuski Airbus također ima ugovorenu isporuku od 55 helikoptera H225 i H125, koja je bila pogođena problemima isporuke. Do danas je isporučeno samo pet helikoptera.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo zvanično posjeduje 30 MiG-29 i Sukhoi-27. Izvori kažu da njihova prodaja tek treba biti pokrenuta.

Ukrajina je također pokrenula dodatne nabavke bespilotnih letjelica sa Turskom, kao i naprednih ratnih brodova iz projekta Milgem, smanjenog radarskog odraza.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Pored ovih nabavki, Ukrajina je uključena u projekat razvoja novih bespilotnih letjelica sa Turskom kao i krstarećih raketa dugog dometa, što bi mogao biti nagovještaj da će Ukrajina u bliskoj budućnosti doći u posjed ovog naoružanja.

Kao odlučni zagovornik ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, Turska je često insistirala da Rusija mora okončati svoju ilegalnu okupaciju krimskog poluotoka koji pripada Ukrajini.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021