Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ukrajina, Poljska: Završetak Sjevernog toka 2 prijeti sigurnosti Ukrajine i Srednje Evrope

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru (FOTO: Twitter/NordStream2)

Odluka o izgradnji Sjevernog toka 2, donijeta 2015. godine, samo nekoliko mjeseci nakon ruske invazije i ilegalne aneksije ukrajinskog teritorija, stvorila je nesigurnost, gubitak kredibiliteta i političku krizu u Evropi.


Trenutno se ova kriza znatno produbljava sa odustajanjem od pokušaja zaustavljanja pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2. Ova odluka stvorila je političku, vojnu i energetsku prijetnju za Ukrajinu i Srednju Evropu, istovremeno povećavajući ruski potencijal za destabilizaciju sigurnosne situacije u Evropi, uzrokujući podjele među državama članicama NATO-a i Evropske unije.

Svaki vjerodostojni pokušaj pokrivanja sigurnosnog deficita mora uzeti u obzir njegove negativne posljedice u tri područja: političkom, vojnom i energetskom, smatraju ministri vanjskih poslova Poljske i Ukrajine.

Doček njemačke kancelarke u Bijeloj kući od strane američkog predsjednika (FOTO: Twitter)

“Nažalost, dosadašnji prijedlozi za pokrivanje rezultirajućeg sigurnosnog deficita ne mogu se smatrati dovoljnim za učinkovito ograničavanje prijetnji koje stvara Sjeverni tok 2. Ukrajina i Poljska pozivaju Sjedinjene Države i Njemačku da se adekvatno pozabave sigurnosnom krizom u regionu, u kojoj je Moskva jedini dobitnik,” navodi se u zajedničkom saopćenju od 21. jula ministara vanjskih poslova Poljske i Ukrajine.

Ukrajina i Poljska najavljuju da će raditi zajedno sa svojim saveznicima i partnerima na suprotstavljanju projektu Sjeverni tok 2, sve dok se ne razviju rješenja za sigurnosnu krizu koju uzrokuje novi ruski plinovod.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka postigle dogovor oko pokretanja Sjevernog toka 2, tražeći od Ukrajine da “šuti”

U sporazumu postignutom u srijedu s Njemačkom, Sjedinjene Države prihvatile su neizbježni završetak kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, ali uspjele su natjerati svog NATO saveznika u da se složi da će Rusiji zaprijetiti sankcijama ukoliko ona pokuša da plinovod koristi kao polugu protiv interesa Ukrajine.

Republikanski suparnici predsjednika Bidena hitro su osudili sporazum, nazivajući ga “ohrabrujućim” za ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok administracija u Bijeloj kući tvrdi da pokušava osigurati povoljan ishod za plinovod koji je gotovo dovršen.

“Ovo je loša situacija i loš plinovod, ali moramo pomoći u zaštiti Ukrajine i osjećam da smo poduzeli neke značajne korake u tom smjeru”, izjavila je Victoria Nuland, zamjenica državnog sekretara za politička pitanja.

Biden, koji je prošle sedmice dočekao njemačku kancelarku Angelu Merkel, odrekao se većine sankcija protiv Sjevernog toka 2, koje zahtijeva Kongres, tvrdeći da je prekasno da se zaustavi i da je bolje sarađivati s Njemačkom.

Plinovodu, koji prolazi kroz Baltičko more, energično se protivi Ukrajina, koja se od 2014. bori s pro-moskovskim separatistima, i tranzit ruskog plina kroz svoju teritoriju vidi kao vitalnu polugu naspram Moskve.

“Njemačka se u ovom sporazumu s nama obavezala da ukoliko Rusija pokuša upotrijebiti energiju kao oružje, ili poduzme daljnje agresivne poteze protiv Ukrajine, Njemačka će poduzeti mjere na nacionalnom nivou i tražiti učinkovite mjere na evropskom nivou, uključujući sankcije za ograničenje mogućnosti ruskog izvoza u Evropu u energetskom sektoru “, dodala je Nuland.

Nuland je rekla da se Njemačka također složila da će zajedno sa Sjedinjenim Državama vršiti pritisak nad Rusijom da se produži sporazum o tranzitu plina kroz Ukrajinu, koji važi do kraja 2024. godine.

Istodobno, zvaničnici američke administracije potiho su pozvali svoje ukrajinske kolege da odustanu od kritika zbog predstojećeg sporazuma s Njemačkom, koji uključuje plinovod Sjeverni tok 2, navodi Politico.

Američki zvaničnici ukazali su da bi izlazak u javnost i protivljenje predstojećem sporazumu mogao naštetiti bilateralnim odnosima Vašingtona i Kijeva. SAD su nametnule sankcije protiv ruskog plinovoda za vrijeme Trumpove administracije, čim je bio usporen projekt izgradnje. Trump je katogorički odbijao dogovor sa Njemačkom oko ukidanja sankcija za plinovod Sjeverni tok 2, koji je sada nova američka administracija prihvatila.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021