Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ukrajina krenula u nabavku turskih korveta i bespilotnih letjelica

Korveta Ada klase (MILGEM)

Ukrajinsko ministarstvo odbrane naručilo je nove korvete kao i bespilotne letjelice turske proizvodnje, kako bi poboljšali sigurnost u regijama Crnog i Azovskog mora.

Prema izjavi objavljenoj 15. decembra 2020., ukrajinski ministar odbrane, Andrii Taran, potpisao je dokumente tijekom zvanične posjete Ukrajini Ismaila Demira, šefa turske odbrambene industrije (SSB).

Radi se prvenstveno o nabavkama čiji je cilj radikalno jačanje borbenih sposobnosti ukrajinske mornarice i poboljšanja sigurnosti u regijama Crnog i Azovskog mora.

U izjavi nije otkriveno o kojim sistemima se detaljno radi, niti je navedena finansijska vrijednost ugovora.

Ukrajinski Bayraktar Tb2

Inače, ova najava dolazi dan nakon što su SAD nametnule sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskog anti-raketnog sistema S-400.

Kako bi poboljšala sposobnosti svoje mornarice, Ukrajina je krenula u nabavku korveta koje su proizvedene u sklopu turskog projekta MILGEM.

Ukrajina radi na obnovi mornarice usred napetosti sa suparničkom Rusijom u Crnom i Azovskom moru. Turska je četiri korvete ove vrste već prodala Pakistanu.

Ada klasa, u sklopu projekta MILGEM, predstavlja prvi nacionalni projekat brodogradnje izveden u Turskoj. Cilj projekta je bio izgraditi moderni ratni brod sa autohtonim protupodmorničkim sistemom i patrolnim sposobnostima na otvorenom moru, opsežno koristeći principe stealth tehnologije u svom dizajnu.

Turske višenamjenske korvete sposobne za izvođenje širokog spektra misija, uključujući izviđanje, nadzor, protivpodmorničko ratovanje, kao i za borbe zemlja-zemlja i zemlja-zrak.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021