Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ukrajina će u 2021. godini kupiti još turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: UNIAN)

Ukrajina bi trebala sljedeće godine kupiti još pet bespilotnih letjelica (UAV) turske proizvodnje Bayraktar Tactical Block 2 (TB2), izvijestili su lokalni mediji u četvrtak, pozivajući se na vojnog zvaničnika

“Odluka je donesena i planirana. Sljedeće godine nabavit ćemo pet novih Bayraktara za potrebe oružanih snaga Ukrajine”, rekao je načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga general-pukovnik Rusan Khomchak, prenosi Armiya Inform.

Khomchak je rekao da dronovi imaju “donekle različite taktičke i tehničke karakteristike, uključujući visinu leta i efektivni domet.

Izjave visokog vojnog zvaničnika uslijedile su nakon opsežne taktičke vojne vježbe. Oružane snage Ukrajine testirale su Bayraktar TB2 i protuoklopne projektile Javelin u izvedenim vježbama, navodi se u zasebnom izvještaju Armiya Inform objavljenom u četvrtak.

U vježbi su pripadnici jedne od mehaniziranih brigada Oružanih snaga Ukrajine demonstrirali vježbe taktičke grupe bataljona, koristeći koncept koji uključuje borbeno gađanje u urbanim sredinama, koristeći bespilotne letjelice u izviđačkim misijama bez praktičnih udara na ciljeve, kao i koncentrirani napad protuoklopnim oružjem podržan sihronizovanim zračnim udarima.

U izvještaju se napominje da je posebna pažnja posvećena integriranoj upotrebi visoko preciznog oružja, elektronskog ratovanja (EW), automatiziranih kontrolnih sistema i oružja s najnovijom tehnologijom.

“Svrha vojnih vježbi je prikazati nove metode borbene upotrebe vojnih jedinica različitih vrsta u našoj vojsci, uzimajući u obzir savremeno iskustvo borbenih djelovanja “, rekao je Khomčak tokom vojne vježbe.

2019. godine Ukrajina je nabavila i testirala 12 bespilotnih letjelica Bayraktar TB2. Bespilotne letjelice Tb2 koriste preciznu laserski navođenu municiju MAM-L, čiji je proizvođač turski Roketsan.

Bilateralni odnosi između Turske i Ukrajine brzo su se razvijali posljednjih godina i uključuju vojno-tehničku saradnju

Prema ruskom listu The Military Observer, Ukrajina je rasporedila borbene dronove Bayraktar TB2 u Donbas. Objavljeno je da je šest bespilotnih letjelica turske proizvodnje isporučeno je ukrajinskoj vojsci u Kramatorsku, bez detaljnih informacija.

Upotreba bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od strane azerbejdžanske vojske tokom nedavnog oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu pokazala se vrlo efikasnom. Ruski vojni stručnjaci počeli su raspravljati o činjenici da bi ukrajinski “vojni stratezi” mogli pokušati slijediti uspješnu taktiku Azerbejdžana, i koristiti te bespilotne letjelice protiv samoproglašenih republika Donbas ili čak pokušati “povratiti Krim”.

Takve pretpostavke imaju prilično ozbiljne osnove, s obzirom na bliske veze Kijeva s Ankarom i Bakuom. Oktobarska posjeta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Turskoj, za vrijeme borbi u Nagorno-Karabahu, rezultirala je sporazumom o vojnoj saradnji između dvije zemlje.

Erdogan smatra da je Ukrajina “ključna za uspostavljanje stabilnosti, sigurnosti, mira i prosperiteta u regiji”, čim nastoji preko Ukrajine uspostaviti balans i recipročan odgovor prema ruskim operacijama u Siriji, smatraju pojedini analitičari.

Prema izjavama jednog turskog stručnjaka za odbrambenu industriju, koji pomno prati vojnu saradnju između dvije države, turske i ukrajinske kompanije trenutno rade na oko 50 zajedničkih odbrambenih projekata.

Partnerstvo između dvije zemlje razvilo se u savez sa kritičnim odbrambenim tehnologijama, koji uključuje prodaju oko četvrtine dionica ukrajinskog proizvođača motora Motor Sich turskim kompanijama.

Ukrajina je, pored bespilotnih letjelica, zainteresovana za protubrodske rakete Atmaca, satelitsku tehnologiju, krstareće rakete dugog dometa i druga napredna oružja

Krajem augusta Oleg Urusky, zamjenik ukrajinskog premijera zadužen za strateške industrije, stigao je u posjetu Ankari, što je označilo novu prektretnicu u tursko-ukrajinskim odnosima.

Urusky i šef turske agencije za odbrambenu industriju, Ismail Demir, potpisali su sporazum kojim su se uspostavili temelji za saradnju, uključujući transfer tehnologije o svemirskim i satelitskim tehnologijama, razvoj krstarećih raketa velikog dometa, ukrajinsku pomoć za razvoj mlaznih motora u turskom projektu borbenog aviona TFX TAI. Istovremeno je pokrenut dugoročni zajednički program razvoja bespilotnih letjelica i daljnjih mogućnosti saradnje sa turskim državnim kompanijama TUSAS i Roketsan.

Prema informacijama iz turskih izvora, turska strana je formalno ponovila svoju želju za razvojem zajedničkog obavještajnog satelita sa Ukrajinom, tokom posjete ukrajinskog predsjednika.

Dvije strane također su započele razgovore o perspektivi zajedničkog održavanja brodova, pa čak i ukrajinske kupovine turskih fregata klase MILGEM, kao dio napora da se obnovi zastarjela ukrajinska mornarica, prema izvorima.

Bilateralna saradnja na polju odbrambene industrije mogla bi dovesti do zajedničkih vojnih vježbi i obuka, poboljšavajući interoperabilnost turske i ukrajinske vojske. Radi se o saradnji koja bi mogla promijeniti geostratešku ravnotežu u crnomorskom regionu.

Moskva nesumnjivo budno prati sve veće tursko-ukrajinsko zbližavanje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021