Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Ukrajina će razmotriti naoružavanje nuklearnim oružjem ukoliko ne bude primljena u NATO

Ukrajinska vojna parada na Dan nezavisnosti u Kijevu. 24. august 2017. godine (Fotografija: Ured ukrajinskog predsjednika)

Ukrajina će razmotriti naoružavanje nuklearnim oružjem ukoliko ne postane članica NATO saveza, najavio je ukrajinski ambasador u Njemačkoj

“Ili smo dio saveza poput NATO-a i na ovaj način doprinosimo jačanju Evrope … ili nam preostaje druga opcija, a to je naoružavanje”, rekao je ukrajinski ambasador Andriy Melnyk u četvrtak za Deutschlandfunk radio.

Kijev bi tada “možda također razmotrio svoj nuklearni status”, izjavio je ukrajinski ambasador, postavljajući pitanje: “kako drugačije možemo garantirati našu odbranu?”

1994. godine Kijev se odrekao posjedovanja trećeg po veličini najvećeg nuklearnog arsenala u svijetu iz preostalog iz sovjetskog perioda, koji je bio uskladišten na ukrajinskoj teritoriji. Sve nuklearne bojeve glave prebačene su u Rusiju. Zauzvrat, Sjedinjene Države, Britanija i Rusija obavezale su se da će poštivati ​​ukrajinske granice.

Ukrajina godinama traži prijem i članstvo u zapadnom vojnom savezu, ali to se u bliskoj budućnosti smatra malo vjerovatnim.

Vojne tenzije između Ukrajine i Rusije su visoke od aneksije poluostrva Krim 2014. godine.

Područje sukoba na istoku Ukrajine, gdje Moskva podržava proruske separatiste, i raspored trupa na ruskom i ukrajinskom teritoriju izazvali su međunarodnu zabrinutost posljednjih sedmica.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Melnyk je govorio o “stvarnim ratnim pripremama za novi vojni napad na Ukrajinu, koji također treba ozbiljno shvatiti u Berlinu”.

Moskva tvrdi da reagira samo na provokacije iz Kijeva i odbacuje navode Kijeva o raspoređivanju trupa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021