Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Ukoliko bi Turska napustila NATO, ove stvari bi je zadesile

Kupovinom S-400 sistema od Rusije, u NATO savezu počela je rasprava o budućem turskom članstvu u ovoj alijansi

NATO je vojni savez država koji je uspostavljen sa ciljem suprostavljanja tadašnjem SSSR-u ili današnjoj Rusiji.

Dok je Rusija zvanično najveći neprijatelj NATO saveza, jedna NATO članica uspostavlja blisku saradnju sa Rusijom i kupuje od nje veoma ozbiljno naoružanje.
Iz ovog razloga pojedini glasovi unutar saveza pozivaju na izbacivanje Turske iz NATO-a.

Prvi koji je iznio jednu ovakvu ideju bio je američki političar iz Texasa, Rick Perry.

Fitilj između Turske i NATO-a odavno je zapaljen, istovremeno i u Turskoj postoje oni koji su zagovornici izlaska Turske iz ovog saveza.

Da li će NATO izbaciti Tursku? Ili će Turska samovoljno napustiti alijansu? Ili će se njihova veza nastaviti kao u prošlosti?

Varšavski pakt odavno više ne postoji, NATO alijansa fokusirala se kako oni kažu na borbu protiv terorizma, trgovine narkoticima i drugim sigurnosnim pitanjima.

Ono što je za nas važno su tajni ciljevi NATO saveza.

NATO u prevodu znači Sjedinjene Američke Države, bez Amerike NATO bi bio ništa, glavni cilj NATO-a je zaštiti američke interese, paralelno i izraelske.

Dok je NATO u prošlosti za Tursku značio sigurnost od sovjetske invazije, u posljednjih 30 godina NATO je postao velika prijetnja za Tursku.

Prema članu pet NATO alijanse, napad na jednu članicu NATO-a biće okarakteriziran kao napad na cijeli savez i reakcija saveza će ići u tom smjeru, ali da li je to u stvarnosti tako?

Oboreni ruski SU-24 od strane turskih F-16

Kada je ruski borbeni avion oboren u turskom zračnom prostoru, NATO savez osim simboličkih izjava nije stao uz Tursku, pojedine države unutar saveza su tada stale protiv Turske.

Ako je NATO uspostavljen protiv Rusije, zašto ne želi zaštiti Tursku protiv Rusije?

U krizi između Rusije i Turske, gotovo sve članice NATO saveza dale su podršku terorističkim organizacijama koje imaju za cilj rasparčavanje Turske.

Paralelno tome, NATO je izradio planove i poduzeo mjere protiv turskih saveznika sa ciljem da spriječi njihovo zbližavanje sa Turskom.

Ali usprkos svemu ovome što sam naveo, ukoliko bi se Turska izdvojila iz NATO-a, to bi je neminovno odvelo u još veću katastrofu.

Čak i da Turska želi napustiti NATO, njena ekonomija, vojska i politika duboko je povezana za članicama saveza.

NATO je učinio Tursku usko povezanom i ovisnom o Zapadu.

Članice saveza svake godine plaćaju cijenu svoga članstva kroz razne ekonomske vidove, vojne i druge vrste pomoći. Turska je u mnoge kristične regije poslala vojsku na američki zahtjev, naravno pod komandom NATO saveza.

Većina vas je čula kako je NATO najveća vojna organizacija u svijetu, ali griješite ako mislite kako je to samo vojni savez.

Biti članicom NATO znači staviti se u ovisnost o Zapadu, pogotovo Americi.

Više od polovice turske trgovinske razmjene, uvoza i izvoza čine članice NATO-a.

Ukoliko bi se Turska izdvojila iz NATO, vjerovatno ova veza ne bi potpuno nestala ali sama sebi bi dovela u tešku ekonomsku krizu na prvom mjestu.

Među NATO državama odvija se velika trgovina u naoružanju, tačnije Amerika prodaje naoružanje drugim članicama.

Pojedine evropske zemlje postale su uznemirene ovom činjenicom, Italija i Francuska su prve shvatile rizike padanja u ovisnost o američkom naoružanju.

Zbog toga su pojedine evropske države poput Frnacuske, Italije, Njemačke pojedina naoružanja odlučuje zajednički ili same proizvoditi.

Turska je morala nabaviti S-400 od Rusije jer Amerika nije htjela prodati sisteme protuvazdušne odbrane Turskoj, Amerika kao što nije željela prodati ove sisteme, nije želila ni da ih Turska kupi od nekog trećeg.

U prošlosti sam pisao o tome kako se države NATO odavno pripremaju za invaziju nad Turskom.

Možemo zaključiti kako za Tursku izlazak iz NATO-a nije tako jednostavan

Do danas jedine države koje su napuštale NATO bile su Grčka i Francuska, Grčka je to učinila za vrijeme turske vojne operacije na Kipru ali se vrlo brzo nakon toga vratila u alijansu.

Ukoliko bi danas Turska napravila ovaj korak, to bi ubrzalo put ka invaziji NATO članica koje su ionako neprijateljske prema Turskoj.

Amerika članicama saveza godišnje prodaje milijarde dolara vrijednosti naoružanja, paralelno tome u skoro svim ovim državama posjeduje vojne baze.

Dok Amerika osigurava Zapadni put članica saveza, istovremeno im uzima „Harač“.

U NATO savezu postoji zajedničko glasanje na odluke koje alijansa treba da donese, države imaju pravo Veta i tim mogu blokirati donošenje odluka unutar alijanse.

Sa aspekta Rusije, to je veoma vrijedan adut koji posjeduje Turska. Upravo ovih dana Turska je u korist Rusije stavila Veto unutar NATO saveza.

Ovih dana NATO savez je raspravljao o mjerama protiv Rusije u Baltičkim državama i Poljskoj, ali turskim Vetom blokirano je donošenje bilo kakvih odluka.

Za izlazak iz NATO, Turska mora izabrati pravi trenutak

Ukoliko bi Turska prerano krenula sa izdvajanjem iz NATO saveza, mogle bi je zadesiti velika katastrofa na mnogim poljima.

Iran je prije 40 godina imao bliske odnose sa Amerikom, nakon što je se Iran napao američku ambasadu i njene zaposlenike uzeo kao taoce, veze Irana i Amerike su prekinute.

Zapad na čelu sa Amerikom uvodeći sankcije Iranu ozbiljno je unazadio i uništio iransku ekonomiju, skoro pa da su onemogućili iranski izvoz i uvoz u potpunosti.

Iran je došao pod prijetnju otvorene invazije od strane Zapada, ukoliko Turska urani sa svojim izlaskom iz saveza, slična situacija mogla bi je zadesiti.

Dok postoji mudriji izbor i put za Tursku, pogrešno bi bilo poduzeti korake koji će izazvati ovakve negativne posljedice. Zbog toga je trenutno rano govoriti o izdvajanju Turske iz NATO-a ali u budućnosti vjerovatno je da će se dogoditi.

Svijet polako prestaje govoriti o Americi i Rusiji i okreće se Kini. Turska kao most između Istoka i Zapada ima tu privilegiju da nezavisno odlučuje kojim putem će poći. O ovako  važnim koracima mora se sagledati situacija iz više uglova. Mnogi koji kritikuju Tursku zbog članstva u NATO savezu do ovog teksta nisu mogli shvatiti njenu poziciju i interese unutar saveza.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021