Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preko Izraela dostavljaju oružje generalu Haftaru

Satelitski snimci pokazali su dva teretna aviona koji su sletjeli u vojnu bazu koja pripada Haftar-ovim snagama u Libiji nakon zaustavljanja u Jordanu, Egiptu i Izraelu

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) poslali su pošiljke oružja libijskom pučističkom lideru Khalifi Haftaru preko Izraela, prema novom izveštaju AlJazeera Arabic.

U izveštaju, AlJazeera je putem satelitskih snimaka uspjela da pronađe dva teretna aviona koji su se iskrcali u vojnoj bazi koja pripada Haftarovim snagama u Libiji nakon što su se zaustavili u Jordanu, Egiptu i Izraelu.

Vremenski raspored pošiljke poklopio se sa Haftarovim najnovijim napadom na glavni grad Tripoli, koji je odnio mnoge civilne živote i izazvao globalno ogorčenje.

Dva Ilyushin-76 aviona koji pripadaju kompaniji koja se zove Reem Travel, koja je u zajedničkom vlasništvu UAE i Kazahstana, početkom aprila nekoliko puta su putovala u Libiju, navodi se u izvještaju.

AlJazeera je u stanju da dokumentuje da su dotični teretni avioni zapravo nosili oružje i municiju u oblasti pod kontrolom Haftara.

Početkom prošlog mjeseca, Haftar je pokrenuo široku vojnu operaciju za zauzimanje Tripolija, u kojem je sjedište libijske vlade nacionalnog jedinstva koja je priznata od strane UN-a.

Međutim, nakon mjesec dana sporadičnih borbi na gradskim periferijama, Haftarove snage do sada nisu uspjele postići svoj primarni cilj.

Libija je ostala opterećena previranjima od 2011. godine, kada je dugogodišnji vođa Muammar Gadafi bio svrgnut i ubijen u krvavom pobunjeničkom ustanku nakon četiri decenije na vlasti.

Od tada, u zemlji bogatom naftom pojavili su se dva suparnička centra moći: jedan u istočnoj Libiji, sa kojim je Haftar povezan, i drugi u Tripoliju, koji uživa priznanje UN-a.

Izvor: Yeni Şafak

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021