Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

UAE žele proširiti utjecaj u Jerusalemu, upozoravaju Palestinci

Abdel Fattah el-Sisi i Mohammed bin Zayed

Dok Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastavljaju širiti svoju regionalnu ulogu i vanjsku politiku, palestinske vlasti su primijetile pokušaje Abu Dabija da proširi svoj utjecaj na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Prema ranijim izvještajima agencije Anadolu (AA), Emirati i izraelski zvaničnici razgovarali su o zajedničkim investicijama u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, i susjednu džamiju Al-Aksa, što je jako naljutilo Palestince.

“Mislimo da UAE igraju ozbiljnu ulogu u Jerusalemu i na Zapadnoj obali”, rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri za AA.

Opasna uloga UAE u Jerusalemu, i njihovi sporazumi s izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali, govore da su UAE- Izraelski odnosi prevazišli sporazum o normalizaciji, “dodao je, ističući da Emiratski zvaničnici “pružaju podršku izraelskoj okupaciji i kuju zavjeru protiv palestinskog ideala. “

U septembru su UAE i Bahrein postale prve arapske države, koje su potpisale sporazume o uspostavljanju formalnih veza s Izraelom, uspostavljajući novu osovinu na Bliskom Istoku.

Sporazumu Tel Aviva s dvije arapske države, poznatim kao “Abrahamov sporazum“, posredovala je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

UAE su se našle na meti kritika iz arapskog i muslimanskog svijeta, zbog uspostavljanja veza s Izraelom, a Palestinci su rekli da se tim sporazumom zanemaruju njihova prava i ne služi palestinskom idealu. Dogovor je prekinuo višedecenijski arapski konsenzus, kojim je uspostavljen princip da neće doći do normalizacije odnosa s Izraelom, dok se ne postigne mir i pravedeno rješenje s Palestincima.

Prema palestinskom istraživaču Sari Sammour, UAE su sada dio pro-izraelske osovine u regiji.

Sammour kaže kako UAE sada izraelske neprijatelje poput Hamasa, Turske i Irana vidi kao sopstvene mete.

“Ovo može izgledati čudno, ali Trump se protivi plaćanju bilo kakvog novca stranim zemljama i on je odlučni pristaša Izraelaca, ali ovu podršku želi realizirati putem arapskih fondova, uglavnom fondova UAE”, rekao je Sammour.

Judaizacija Jerusalema je izraelski strateški projekt, ali zbog nepokolebljivosti palestinaca u Jerusalemu, Izrael to nije u stanju, pa stoga Izraelu treba arapski kišobran preko kojeg može provoditi svoje šeme u gradu. UAE igraju tu ulogu. “

Sammour je rekao da Abu Dabi pokušava isprovocirati Ankaru, rekavši da država Zaljeva želi “rastuću ulogu u Jerusalemu, u kojoj se UAE žele natjecati, s obzirom na to, da Turska ima prepoznatljive veze unutar Palestine i arapskog svijeta“.

UAE želi kontrolu nad džamijom Al-Aksa

Sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, uz posredovanje SAD-a, također je eskaliralo rivalstvo za kontrolu nad džamijom Al-Aksa.

Svi muslimani koji dođu u miru mogu posjetiti i moliti se u džamiji Al-Aksa, a ostala sveta mjesta u Jerusalemu trebaju ostati otvorena za mirne pripadnike svih vjera“, zajednička je izjava SAD-a, UAE-a i Izraela iz augusta ove godine.

Ova deklaracija, međutim, stvorila je značajne izazove za status quo u Jerusalemu, u korist Izraela.

Moglo bi se zaključiti da UAE djeluju u dogovoru s izraelskim doseljenicima i ekstremistima krajnje desnice, u pokušaju da potkopaju autoritet jordanskog i palestinskog Vrhovnog muslimanskog vijeća nad svetim mjestom.

Dana 18. oktobra, delegacija Abu Dhabija posjetila je džamiju Al-Aksa uz zaštitu izraelskih snaga, što je izazvalo kritike palestinskog premijera Muhammada Shtayyeha.

“U džamiju Al-Aksa ući će se kroz vrata njenih vlasnika, a ne kroz vrata izraelske okupacije”, rekao je tada Shtayyeh.

“Tužno je vidjeti kako neke arapske delegacije ulaze u kompleks kroz izraelska vrata, dok je vjernicima zabranjen pristup, kako bi se molili”, rekao je.

Prošle sedmice, Khaled Abu Arafa, bivši palestinski ministar, izjavio je da izraelsko-emiratski sporazum “izaziva zabrinutost i strah kod Jordanaca i Palestinaca, jer ima za cilj dati UAE novu ulogu unutar Al-Akse. “

Nekoliko dana nakon njegove izjave, Abu Arafa su uhapsile izraelske snage i odvele u zatvor.

Kako bi opravdali svoj normalizacijski sporazum s Izraelom, UAE tvrde da sporazum daje veću slobodu pristupa muslimanima da posjete svetu džamiju.

Sammour je, međutim, ovaj korak pripisao uvjerenju Abu Dabija da će takve mjere, koje generalno antagoniziraju muslimane, natjerati međunarodnu zajednicu da zatvori oči pred svim kršenjima ljudskih prava, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

UAE žele izbijeliti svoj imidž na Zapadu, s obzirom na činjenicu, da oni koji podržavaju aktivnosti izraelskog naseljavanja imaju širok utjecaj u SAD-u i Evropi“, ocijenio je Sammour.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021