Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

UAE traže od Turske da se prestane miješati u sukobe u arapskim državama

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Dr Anwar Gargash

Nakon optužbi turskog ministra odbrane upućenih na račun UAE, ministar vanjskih poslova UAE je zatražio od Turske da se prestane miješati u unutrašnje sukobe u arapskom svijetu, poručivši kako je Osmansko carstvo doživjelo kolaps prije jednog stoljeća.

“UAE podržava terorističke organizacije koje su neprijateljske prema Turskoj, s namjerom da nam naštete”, izjavio je Hulusi Akar, dodavši da su UAE postale koristan politički i vojni alat za druge zemlje.

Turski ministar odbrane ovdje je alaudirao na podršku koju UAE pružaju terorističkoj organizaciji FETO i njihovom pokušaju vojnog puča, iza kojeg prema turskim navodima stoji i UAE. Pored toga, UAE pruža finansijsku i druge vidove podrške teroristima PKK u Iraku i Siriji.

Ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash pozvao je u subotu Tursku da se prestane miješati u arapske sukobe, poručivši kako se  Osmansko carstvo urušilo prije jednog stoljeća.

Odgovor iz UAE uslijedio je nakon što je Turska progovorila o “zlonamjernim” aktivnostima UAE-a u Libiji, gdje dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u libijskom sukobu. Gargash je pozvao Tursku da “prestane miješati se u arapske sukobe”.

Turska se više ne može ponašati poput “uzvišene Porte i upotrebljavati jezik kolonijalizma”, rekao je, pozivajući se na Osmansko carstvo, koje je stoljećima upravljalo arapskim svijetom.

Međutim, UAE godinama unazad provode špijunske, terorističke i druge aktivnosti usmjerene protiv Turske.

Abu Dhabi također finansira i naoružava režim Bašara el-Asada, koji je godinama vrši pokolje nad sirijskim narodom.

Nakon vojnog puča u Egiptu koji je uspješno izveden u režiji UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati su usmjerile fokus na Libiju i Tunis, nastojeći tako dovesti pučiste na vlast u ovim državama.

Nakon vojnog puča u Egiptu i ilegalnog dolaska Abdel Fattaha el-Sisija na vlast, Egipat je odustao od potencijalnog dijela svojih energetskih interesa u istočnom Mediteranu. Međutim, zabrinjava činjenica da je Egipat ovaj potez učinio predavajući potencijalno egipatski pomorski teritoriji Grčkoj.

Nervoza UAE zvaničnika prema Turskoj je razumljiva s obzirom da je Turska spriječila pokušaje državnih udara u Kataru, Libiji Tunisu, iza čijih pokušaja ponovo stoje UAE.

Ne može da se ne zapazi da su se UAE i Egipat na čelu sa Sisijem posljednjih godina posebno zbližili sa Izraelom.

Nakon što su UAE nedavno pokušale dostaviti medicinsku pomoć Palestini posredstvom Izraela, Palestinski zvaničnici su poručili kako “Palestinci odbijaju biti most za arapske zemlje koje žele normalizirati veze s Izraelom. Slanje pomoći izravno preko Izraela predstavlja pokriće za normalizaciju”.

Turski zvaničnici već duže vrijeme najavljuju obračun sa UAE, zbog aktivnosti koje poduzimaju protiv Turske posredstvom terorističkih organizacija i proxy režima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021