Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

UAE šalje Haftaru izraelski sistem zračne odbrane

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nabavili su sofisticirani izraelski sistem protuzračne odbrane kako bi ga poslali u Libiju kao pomoć Haftarovim milicijama

Cilj UAE je da zaustave napade turskih bespilotnih letjelica u rukama međunarodno priznate vlade u Libiji (GNA), objavio je Novi arapski list.

List dodaje, pozivajući se na izvore, da UAE pojačava podršku Haftaru kako bi podržali njegovu ofanzivu na Tripoli i da održi položaje svojih snaga na periferiji glavnog grada.

Ovaj potez UAE dolazi sedmicu dana nakon što su Haftarove snage pretrpjele velike gubitke u Al-Wishki i Sirtu, izgubivši 12 visokih čelnika milicija u udarima bespilotnih letjelica, a da ne spominjemo velike gubitke kamiona sa gorivom, vojnim vozilima, opremom i municijom.

UAE su potpisale ugovor s Izraelom o opskrbi Haftarovih milicija sistemom za protuzračnu zaštitu, izrađenom od strane izraelske odbrambene kompanije. Sistem je prebačen u Egipat da bi bio transportovan u područja pod kontrolom Haftara u Libiji, nakon obuke vojnih oficira Haftarovih snaga vezano za korištenje izraelskog sistema.

U posljednje dvije sedmice, libijske snage pod zapovjedništvom vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) dominirale su nebom na zapadu Libije, uništavajući Haftarovu vojnu logistiku, posebno sistem za ometanje, koji su Haftarove snage dobile od UAE. Pored toga likvidrani su brojni Haftarovi vojni komandanti i strani borci.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021