Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

UAE privatnim avionima prevozi sudanske vojne plaćenike u Libiju

Izvještaji navode da 50% posto Haftarovih snaga čine plaćenici koji su dovedeni iz Sudana avionima Ujedinjenih Arapskih Emirata

Prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata princ Muhamed Bin Zajed šalje vojne plaćenike na istok Libije da bi se borili na strani Halife Haftara, govori izvještaj Bombhshell-a.

Prema izvještaju objavljenom 25. decembra, navodi se da sudanski teroristi lete sa zračne luke Geneina iz Sudana, u avionima koji lete za Libiju, primajući mjesečnu plaću od 1000 sudanskih funti.

Izvještaj dalje navodi da 50% posto Haftarovih snaga čine plaćenici koji su dovedeni iz Sudana u privatnim avionima koji pripadaju Emiratima.

Euro-Med Monitor kaže kako UAE šalje sudanske plaćenike i plaćenike drugih nacionalnosti u Libiju, kako je to sraman čin i kako bi UAE trebale snositi odgovornost. Euro-Med Monitor poziva odbor stručnjaka UN-a da radi na istraživanju zločina počinjenih u Libiji i identificiranju odgovornost međunarodnih strana u sukobu, što bi trasiralo put privođenju pravdi onih koji su uključeni, zaključeno je u izvješću.

‘Abu Dhabi je izravno odgovoran za zločine u Libiji’

„Ambasada UAE u Khartoumu uputila je pismo u maju 2019 ministarstvu vanjskih poslova u Republici Sudan, tražeći diplomatsko dopuštenje za dva aviona C130 koji pripadaju oružanim snagama UAE za slijetanje u zračnu luku Geneina, zapadno od Sudana. Transportni vojni avioni prebacili su pripadnike sudanskih snaga, zbog čega je UAE izravno odgovorna za kršenja koja su te snage počinile u Libiji “, navodi se u izvještaju.

4. Aprila Haftar – vođa istočnih libijskih snaga pokrenuo je ofanzivu za zauzimanje Tripolija na što je GNA odgovorila protuoperacijom.

Prema podacima UN-a, od početka operacije poginulo je preko hiljadu ljudi, a više od 5000 je ranjeno.

Od zbacivanja i smrti Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva centra moći: jedno u istočnoj Libiji koje podržavaju uglavnom Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati i drugo u Tripoliju, koje uživa UN i međunarodno priznanje.

Izvor: Yeni Şafak

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021