Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

UAE prijete Alžiru sankcijama zbog podrške Palestincima i saradnje sa Turskom

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) navodno su prijetili Alžiru sankcijama zbog saradnje s Turskom, navodi se u izvješću u nedjelju

Emiratske vlasti su upozorile svoje alžirske kolege i uputile prikrivene prijetnje u septembru, kada je predsjednik Abdelmadjid Tebboune kritikovao njihovu normalizaciju odnosa s Izraelom, navodi se u izvještaju francuske novinske web stranice Maghreb Intelligence.

Administracija Abu Dhabija prenijela je svoje nezadovoljstvo neformalnim diplomatskim kanalima, navodi se u izvješću, dodajući da je Tebbouneova kritika viđena kao otvorena izjava neprijateljstva.

Jedna takva neformalna diplomatska poruka poslana je u Alžir preko generala Abdelghanija Rachedija, koji je prije toga služio kao alžirski vojni ataše u Abu Dhabiju, a od kraja aprila obavlja dužnost šefa alžirskog Generalnog direktorata za nacionalnu sigurnost.

U pismu je uprava Abu Dhabija navodno rekla da se neće ustručavati nametnuti ekonomske i političke sankcije protiv Alžira, ako vlada nastavi sarađivati ​​s “anti-emiratskim lobijima” u regiji.

General Rachedi navodno je poruku prenio predsjedniku Tebbouneu, koji se suzdržao da odgovori na prijetnje.

UAE i Alžir uživali su dobre odnose za vrijeme alžirskog vođe Ahmeda Gaida Salaha, ali veze su se pogoršale nakon dolaska Tebbounea.

U septembru su UAE i Bahrein postale prve arapske države koje su uspostavile formalne veze s Izraelom, formirajući novu osovinu na Bliskom istoku protiv Irana i Turske.

Palestinske skupine osudile su sporazum, rekavši da se tim zanemaruju prava Palestinaca i da ne služi palestinskom idealu. Sporazumom je prekinut višedecenijski arapski konsenzus da neće doći do normalizacije odnosa s Izraelom dok se ne postigne mir s Palestincima.

U govoru na 75. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 23. septembra, sedam dana nakon Abrahamovog sporazuma, kojem su posredovale Sjedinjene Države, predsjednik Tebboune je branio pravo palestinskog naroda da ima državu s glavnim gradom Jerusalemom. Poručio je da glavni grad nije za pregovaranje

“Palestinski ideal ostaje sveta stvar za Alžir i njegov narod”, rekao je Tebboune.

Alžirski predsjednik također je u sukobu u Libiji stao na stranu Turske i Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), rekavši da je Tripoli “crvena linija koju niko ne smije prijeći“.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Tebboune održali su bilateralne sastanke na marginama Berlinske konferencije o Libiji u januaru, i podržali su političko rješenje sukoba.

Turska i Alžir također su potpisali zajedničku izjavu o uspostavi Vijeća za saradnju na visokoj razini između dvije zemlje, radi jačanja bilateralnih veza.

Odnosi između Turske i UAE na najnižem su nivou, a Erdogan je ranije najavio da bi Ankara mogla suspendirati svoje diplomatske odnose s administracijom Abu Dhabija, nakon sporazuma između UAE i Izraela.

Turski dužnosnici optužili su UAE da podržava terorističke organizacije koje ciljaju Tursku i da su postali korisno političko i vojno sredstvo za druge zemlje.

UAE su dio koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, koja je pokrenula razornu zračnu kampanju protiv Hutija 2015. godine, dodatno eskalirajući krizu u ratom zahvaćenoj zemlji.

U Libiji, Abu Dhabi podržava pučističkog generala Halifu Haftara i pokušava svrgnuti legitimnu vladu GNA, koja je priznata od strane Ujedinjenih naroda. U Siriji UAE podržava režim Bashara al-Assada u njegovoj ofanzivi protiv sirijskih civila. Turski dužnosnici također su optužili UAE da nude finansijsku i logističku pomoć terorističkoj organizaciji PKK za izvođenje napada u Turskoj.

U augustu je turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) otkrila da će UAE, u saradnji s Izraelom, pokušati destabilizirati Tursku, Iran i Katar.

Prošle godine je Turska također otkrila da špijunska mreža Emirata djeluje širom zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021