Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

U zračnim napadima turske vojske na zajedničkom sastanku stradali vođe PKK i visoki irački dužnosnici

Turska bespilotna letjelica ANKA

Irak odbacuje tursku vojnu akciju na svom tlu nakon što su zapovjednici iračke granične garde ubijeni u napadu bespilotnim letjelicama na sjeveru Iraka. Međutim, kojim povodom su se irački dužnosnici sastajali sa teroristima PKK blizu turske granice?

Irak je otkazao ministarsku posjetu Hulusija Akara i pozvao turskog ambasadora u srijedu, okrivljujući Ankaru za napad bespilotnim letjelicama u kojem su poginula dva visoka iračka vojna časnika.

Irački dužnosnici osudili su napad u autonomnoj kurdskoj regiji, na sjeveru Iraka, gdje turska vojska već sedmicama vodi operacije protiv terorista Kurdske radničke partije PKK.

Dvojica iračkih zapovjednika bataljona granične garde i vozač njihovog vozila ubijeni su u utorak. Vojska je u priopćenju navela da je ovo prvo stradanje iračkih trupa, od kada je Turska sredinom juna pokrenula prekograničnu operaciju protiv terorista PKK.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova, koje je već dva puta pozivalo turskog amasadora zbog vojne operacije na svom tlu, kaže da će veleposlaniku ovoga puta biti dodijeljeno “protestno pismo s oštrim riječima”, kojim se odbacuje turska ofanziva.

Ministarstvo je također potvrdilo da je otkazalo planiranu posjetu turskog ministra odbrane u narednim danima.

Kojim povodom su se zapovjednici iračke garde nalazili sa vođama terorista PKK blizu turske granice?

Ihsan Chalabi, gradonačelnik obližnjeg Sidakana na sjeveru provincije Erbil, rekao je da je napad dronova u regiji Pradost usmjeren na “iračke zapovjednike granične garde dok su bili na sastancima s borcima PKK-a”.

Svjedoci su izvijestili o sukobima ranije tokom dana između PKK-a i iračkih snaga, a lokalni izvori rekli su kako je napad dronovima bio usmjeren na sastanak sazvan kako bi se pokušala smiriti napetost. Turska strana je po svemu sudeći ovaj sastanak iz određenih razloga vidjela kao prijetnju, i priliku da neutrališe teroriste.

Iračko predsjedništvo ranije je osudilo “opasno kršenje iračkog suvereniteta” i pozvalo Ankaru da “zaustavi sve svoje vojne operacije” u regiji.

Glasnogovornik iračkog predsjedništva u utorak je pozvao na momentalni prekid takvih napada, dodajući kako dvije strane moraju riješiti granična pitanja.

Istu izjavu je ponovilo i ministarstvo unutrašnjih poslova Kurdistanske regionalne vlade (KRG), koje je pozvalo Tursku i PKK da se bore izvan Iraka.

Međutim, turska strana vidi PKK kao najveću prijetnju na svojim istočnim granicama. Posljednjih mjeseci UAE su postale jedan od glavnih finansijera PKK na sjeveru Iraka, vjerovatno nastojeći da otvore novi vojni front za Tursku, kako bi skrenuli pažnju sa dešavanja u Libiji.

Prva zvanična podrška Iraku u osudi Turske, upravo je stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od strane ministra vanjskih poslova UAE Anwara Gargasha.

Irak vidi vojno prisustvo Turske u kurdskoj regiji kao kršenje iračkog suvereniteta, ali nastoji izbjeći konflikt sa Turskom, kao velikim trgovinskim partnerom i regionalnom silom.

Međutim, Irak je decenijama glavna baza i uporište za djelovanje terorista PKK, što turska strana ni pod koju cijenu više ne želi dopustiti na svojim istočnim granicama.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021