Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Siriji ponovo anti-režimski protesti zbog teške ekonomske krize

Protesti iz sirijskog grada Sweida - 9. juni 2020.godine/SUWAYDA24

Sirijci već treći dan održavaju proteste protiv Assadovog režima, zbog pogoršanja životnih uslova u gradu Sweida koji je pod kontrolom režima, navode lokalni mediji, dok vrijednost sirijske funte i dalje pada

Vrijednost sirijske funte posljednjih dana pada vrtoglavom brzinom na sivom tržištu, uslijed čega je uslijedio ogroman rast cijena u trgovinama širom zemlje.

Brojne grupe su se okupile na protestima u gradu Sweida, na jugu Sirije već treći dan zaredom, navodi britanska Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Protesti su započeli u nedjelju “pozivima za poboljšanjem životnih uslova prije nego što zahtjevi postanu politički”, rekao je čelnik opservatorije Rami Abdul Rahman.

U utorak su se muškarci i žene okupili u blizini glavnog sjedišta pokrajinske vlasti i kasnije su krenuli marširati gradskim ulicama, uzvikujući anti-režimske parole, navodi se u videu koji je objavio lokalni mediji, Suwayda24.

“Narod želi srušiti režim”, uzvikivali su u pjesmama koje su podsjećale na anti-režimske proteste iz 2011. godine.

U videozapisima koje je u nedjelju objavio lokalni mediji Suwayda24, mogli su se čuti i demonstranti koji skandiraju: “Revolucija, sloboda, socijalna pravednost” i “Dole Bašar al-Assad”.

Sirija je zahvaćena ekonomskom krizom uzrokovanom zapadnim sankcijama, nametnutim ograničenjima uslijed koronavirusa i brzom devalvacijom lokalne valute.

Od subote do ponedjeljka, kurs je porastao sa 2.300 funte na više od 3.000 funti za 1 dolar, što je za četri puta više od službenog kursa od oko 700 funti.

Prije rata u Siriji ovaj iznos je iznosio 47 funti za 1 dolar.

Čak i prije posljednje devalvacije, prema informacijama organizacije Svjetskog programu za hranu, cijene hrane bile su porasle čak za 152% u posljednjoj godini dana.

Područje Sweida, južno od Damaska, ​ je središte manjinske zajednice Druza u zemlji, koji su jedan od ogranaka šitske sekte.

Grad Sweida je uglavnom ostao izvan sirijskog sukoba, dok je bio suočen sa sporadičnim terorističkim napadima od kojih se je uspio odbraniti.

U sirijskom ratu je poginulo više od 380 hiljada ljudi, dok su milioni raseljeni od početka rata 2011. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021