Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U SAD-u žele uvesti “Digitalni dolar” uslijed epidemije Koronavirusa

Američka kongresmenka i demokrata iz Michigena, Rashida Tlaib

Predloženi zakoni koji bi trebali povećati američku ekonomiju za vrijeme pandemije koronavirusa uključuju preporuku za stvaranje digitalnog dolara.

Ova virtualna novčanica pomogala bi pojedincima i porodicama da prežive prestanke poslovanja i naredbe ostanka doma, što je rezultiralo naglom nezaposlenošću i potencijalnom ozbiljnom recesijom.

Prema nacrtima zakona koji su predloženi prošle sedmice pod nazivom, „Preuzeti odgovornost za radnike i porodice“ i „Zakon o finansijskoj zaštiti i pomoći potrošača, države, preduzeća i ranjivog stanovništva“, Federalne rezerve – centralna banka države – mogle bi da uvedu korištenje „digitalnog dolara“ i “digitalne novčanike”, preko kojih bi se isplatile cifre od 1.000 dolara za maloljetnike i 2.000 dolara za punoljetne, zakonom kvalifikovanim osobama.

Izraz „digitalni dolar “znači saldo izražen u vrijednosti dolara koji se sastoji od unosa u digitalnoj knjizi, koji su evidentirani kao dug na računima bilo koje banke Federalnih rezervi; ili elektronsku jedinicu vrijednosti, koju može otkupiti odgovarajuća finansijska institucija, kako je utvrdio “Upravni odbor Federalnog sistema rezervi ”, piše u prijedlogu zakona.

FED bi također bio zadužen za digitalne novčanike, održavajući ih za primatelje.

Nijedan zakon ne naznačuje da bi program koristio decentraliziranu knjigu ili bilo kakav projekt kripto valute. Međutim, digitaliziranje dolara općenito mnoge utjecajne ličnosti vide kao nužnost za SAD.

Prema prijedlogu zakona kongresmenke Rashide Tlaib, američka blagajna izdala bi dvije kovanice u vrijednosti od 1 trilion dolara, koje bi FED otkupio kreditom.

Demokrati su do sada dva puta blokirali republički prijedlog zakona o potrošnji, tvrdeći da program od 500 milijardi dolara daje Ministarstvu finansija previše diskrecije i malo transparentnosti u vezi s tim kako će sredstva biti isplaćena korporacijama.

Američka berza u ponedeljak ponovo se zatvorila, pad vrijednosti “Dow-a” iznosio je gotovo 600 bodova. Prema The Streetu, Dow je na putu da uđe u svoj najgori mjesec od 1931. godine.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021