Connect with us

Hi, what are you looking for?

Mohammad bin Salman (Fotografija: kremlin.ru)

Bliski istok

U SAD-u predložene mjere koje će spriječiti Saudijsku Arabiju u razvoju nuklearnog oružja

Mjerama bi se zaustavila ‘većina američke prodaje oružja’ Saudijskom kraljevstvu ukoliko se tamo otkriju nuklearna postrojenja koja ne udovoljavaju standardima IAEA

Grupa američkih kongresmena želi uvesti zakon kojim se nastoji spriječiti mogućnost da Saudijska Arabija razvije nuklearno oružje, nakon što su se prošle godine pojavili izvještaji da je Kina tajno pomagala Rijadu u širenju nuklearnog programa.

Nacrt zakona, pod nazivom “Saudijski zakon o oružju za masovno uništenje”, ima za cilj “poduzeti korake kako bi se spriječio pristup osjetljivim tehnologijama koje bi mogle otvoriti put Saudijskoj Arabiji za pribavljanje nuklearnog oružja”, navodi se u saopštenju za javnost u kojem se navodi da će se zakon u američkom senatu zvanično razmatrati u četvrtak.

Senat će biti upoznat sa nacrtom zakona od strane senatora Eda Markeya i Jeffa Merkleya, a u Predstavničkom domu od strane kongresmena Teda Lieua i Joaquina Castra.

“Nuklearno oružje u rukama terorista i banditskih režima jedna je od najtežih prijetnji sigurnosti američkog naroda i naših partnera širom svijeta”, izjavio je Merkley u izjavi.

“Ako Saudijska Arabija radi na podrivanju globalnog režima o neširenju i kontroli naoružanja, uz pomoć Kine ili bilo koga drugog, SAD moraju odgovoriti.”

Markey je rekao da nacrt zakona “zahtijeva veću transparentnost u naporima Saudijske Arabije za izgradnju balističkih projektila i civilnog nuklearnog programa”.

Ako se usvoji, zakon će zahtijevati od Bidenove administracije da utvrdi je li bilo koja strana osoba ili država prenijela ili izvezla u Saudijsku Arabiju stavku prve kategorije i tako prekršila režim kontrole raketne tehnologije (MTCR),  što predstavlja neformalno političko razumijevanje čiji je cilj ograničiti količinu širenje projektila širom svijeta.

Stavka prve kategorije uključuje sisteme kao što su balističke rakete, krstareće rakete i bespilotne letjelice koje su sposobne da isporuče nosivost ubojitog tereta od najmanje 500 kg u dometu od najmanje 300 km.

Ako se takvo nešto pronađe, zakon će zahtijevati da Bijela kuća sankcionira Saudijsku Arabiju.

Nacrtom zakona također bi se ukinula “većina američke prodaje naoružanja Saudijskoj Arabiji” ako se utvrdi da je kraljevina primila pomoć u izgradnji postrojenja za nuklearno gorivo koje nije u skladu sa standardima koje je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Saudijska Arabija nije potpisnica ugovora o ograničenju i neširenju nuklearnog oružja koja su prihvatile druge zemlje.

Saudijski nuklearni projekti

Saudijska Arabija već godinama pokušava diverzificirati svoj energetski bazen tako da može izvoziti veći dio svoje nafte, umjesto da je prodaje po domaćim i subvencioniranim cijenama.

Rijad je 2012. i 2017. godine potpisao ugovore s Pekingom za saradnju na brojnim projektima nuklearne energije, dok kraljevstvo radi na izgradnji svoja prva dva komercijalna nuklearna reaktora, čija će ukupna snaga iznositi 2,8 gigavata.

Sve veće nuklearno partnerstvo između dviju zemlje uzrokuje zabrinutost u SAD-u. Prošlog augusta američke obavještajne agencije procjenjivale su u svojim izvještajima da Kina potajno pomaže Saudijskoj Arabiji da proširi svoj nuklearni program.

Wall Street Journal također je prošlog ljeta izvijestio da se još jedno neotkriveno nalazište na sjeverozapadu zemlje koristi za ekstrakciju tzv. “žutog kolača” iz uranijumove rude, što je daljnji korak ka razvoju nuklearnog goriva, što ukazuje da kraljevstvo možda u tajnosti razvija nuklearno oružje.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman izjavio je 2018. godine da ta zemlja ne planira razviti nuklearnu bombu, ali ako bi je Iran razvio, slijedit će njezin primjer “što prije”.

Za vrijeme prethodne administracije Donalda Trumpa, Sjedinjene Države dale su nekoliko ovlaštenja američkim kompanijama za dijeljenje osjetljivih informacija o nuklearnoj energiji sa Saudijskom Arabijom.

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Vijesti

Američka vojska već drugi put ove godine izvodi masovno povlačenje svoje vojne opreme iz Saudijske Arabije, što su uglavnom odvija daleko od očiju medija....

Vijesti

Turska i Katar rade na izgradnji objekta za domaće i međunarodne letove, uz podršku turskih specijalnih snaga i sigurnosnih kompanija. Turski tehnički tim stigao...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021