Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

U ruskom zračnom napadu ubijeno najmanje 78 pripadnika sirijske opozicije u Idlibu

(Fotografija: stat.mil.ru)

Ruski borbeni avioni napali su u ponedjeljak kamp za obuku opozicijskih snaga u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, u kojem je život izgubilo veliki broj vojnika.

Prema lokalnim oporbenim vojnim izvorima, ruski borbeni avioni napali su kamp Faylaq al-Sham grupe, koja je dio Sirijske nacionalne vojske, kršeći prekid vatre potpisan u martu.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Britaniji, procjenjuje se da je najmanje 78 vojnika opozicije ubijeno u napadu na kamp u području Jabal Duwayli u Idlibu, oko 10 km (6 milja) od turske granice, dok je još 90 ranjeno. Dodaje se da je akcija potrage za stradalim u toku.

U martu je između Moskve i Ankare postignuto primirje, nakon višemjesečnih borbi u regiji Idliba, između režima kojeg podržava Rusija, i sirijske opozicije koju podržava Turska. Martovska ofanziva sirijskog režima nad Idlibom je raselila gotovo milion ljudi iz njihovih domova.

Idlib je već dugo pod opsadom režimskih snaga Bashara al-Asada i njegovih saveznika, a svi prethodni sporazumi o prekidu vatre u regiji bili su prekršeni.

Od aprila 2018. godine napadi na posljednje uporište opozicije dramatično su se pojačali i doveli su do novih valova izbjeglica prema turskoj granici, dovodeći Tursku, koja je već primila 3,7 miliona Sirijaca, u težak položaj.

Siriju razara građanski rat od početka 2011. godine, kada je Asadov režim silom pokušao suzbiti prodemokratske demonstracije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021