Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Libiji uhapšena dva ruska špijuna, Rusija negoduje zbog suđenja koje slijedi

Yevgeny Prigozhin - vlasnik ruske sigurnosne kompanije Wagner - Fotografija: Mikhail Svetlov

U sklopu libijske vojne operacije “Vulkan bijesa” pod komandom Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), uhvaćena su dva ruska špijuna povezana sa plaćeničkom Wagner grupom, izvijestili su službeni izvori.

Izvori iz libijske vlade navode da je libijska obavještajna služba poslala dosije Maxima Shugaleyja i Samira Seifana u javno tužilaštvo zbog djelovanja usmjerenog protiv države Libije, pojašnjavajući u nedjelju da su dva špijuna ušla u Libiju zbog vojne i ekonomske špijunaže, a ne iz razloga navedenog u prijavama na njihovim vizama.

Prema izvorima, dva ruska špijuna rade za privatnu kompaniju Wagner, u vlasništvu Yevgenya Prigozhina, a svojim ruskim nadređenima svakodnevno su slali izvješća o ekonomskim i vojnim uvjetima u Libiji.

“Oni su se već više puta susreli sa odbjeglim Saifom Al-Islamom Gadafijem, i dio su organizacije koja lobira za Saifa Gadafija na predstojećim izborima u Libiji.” izjavilo je glasnogovorništvo operacije, rekavši da je mnogo detalja njihovog djelovanja pronađeno na njihovim računarima i mobilnim telefonima.

Izvor je također rekao da su dva ruska špijuna regrutovala Libijce za prikupljanje obavještajnih podataka i informacija, osposobljavajući ih da u budućnosti rade na manipulacijama za vrijeme izbora u zemlji.

Dvojicu ruskih špijuna pratila su još dvojica; Alexender Brokoviv i Constantin Walksandir, što ukazuje na to da su falsifikovali pečate firmi kako bi proveli neke finansijske postupke, rekao je izvor i dodao da su dobili zadatak da rade na lobiranju za uspostavljanje ruskih vojnih baza u Libiji i sprečavanju SAD-a da uspostave svoje baze.

Ruski špijuni u Libiji imali su na meti i libijsku naftnu i plinsku industriju. Slična situacija zabilježena je i u Siriji, gdje ruski Wagner direktno ima učešće u raspodjeli prihoda od nafte, zajedno sa Asadovim režimom.

Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na libijskog zvaničnika, da će Tripoli suditi dvojici Rusa na sudu uprkos pritisku Moskve. Može se pretpostaviti da će ovaj sudski proces dodatno zakomplikovati odnose između Libije i Rusije u budućnosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021